Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chlumany (obec) [3113]



Obec se rozkládá v malebném údolí podhůří Šumavy, 2 km od Vlachova Březí ve směru na Vimperk. V centru obce se nachází náves s kapličkou a malým parčíkem, ve kterém je umístěn pomník padlým vojínům z 1. světové války. V současné době žije v obci 307 obyvatel, z nichž většina dojíždí za prací do okolních měst. Ve víceúčelové budově obecního úřadu se nachází mateřská škola, prodejna smíšeného zboží a pohostinství. Lesy v okolí jsou vhodné jak pro turistiku, tak pro houbaření. V parném létě je možné se osvěžit v místním koupališti.

Historie

První písemná zpráva o obci je z roku 1383, a to zpráva o prodeji obce jinému vlastníkovi. Toto je první dochovaná zpráva, i když z místních názvů je jisté, že osídlení zde existovalo již v době předhistorické. Až do roku 1848 patřila obec pod vrchnostenské panství do Vlachova Březí a rychtář byl jmenován touto vrchností. Od tohoto roku byla obec nezávislá a své obecní zastupitele si volila sama.

Na konci devatenáctého a začátku dvacátého století postihly obec dva ničivé požáry. V roce 1877 vznikl v horní části obce požár, při kterém shořelo 24 obytných domů i s hospodářskými budovami, panský dům a kaple, na které se žárem roztavil zvon. Při tomto požáru zahynula jedna žena. Další ničivý požár byl v roce 1913, při kterém shořelo 29 domů. Po tomto požáru, jak se píše v obecní kronice: "přičiněním tehdejšího pana starosty Jana Láda dostalo se pohořelím veliké podpory neb on žádal pro ně na všech stranách a také ze všech stran i od státu zasílány milodary pohořelím byly."


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chlumany (obec) Prachatice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)