Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Svitavy » architektonická zajímavost » Ottendorfův dům - Svitavy (architektonická zajímavost)

Ottendorfův dům - Svitavy (architektonická zajímavost) [31112]


    další pojmenování: (cz) Červená knihovna

Knihovna vznikla za podpory svitavského mecenáše Oswalda Ottendorfera (1826 - 1900). Jeho dary přinesly městu Svitavy nejen nemocnici (1883) a sirotčinec (1884), ale i budovu veřejné knihovny a čítárny.

Oswald Ottendorfer zadal v New Yorku rakouskému architektovi Germano Wanderleyovi z Brna stavbu, která měla být důstojným reprezentantem města Svitav. Stavební práce začaly v roce 1891 a v roce 1892 byla slavnostně za Ottendorferovy přítomnosti knihovna otevřena.

Budova postavená v americkém stylu stojí na místě rodného domku Oswalda Ottendorfera. Svitavská knihovna a čítárna vlastnila 22.000 svazků a byla největší a nejmodernější německou knihovnou na Moravě.

Knihovnu navštívil v roce 1929 i první československý prezident T. G. Masaryk. Po 2. světové válce knihovna byla zčásti rozkradena a nyní opatruje městské muzeum a galerie pouze 5 500 svazků.

V letech 1989 - 1992 probíhala rekonstrukce, která vrátila Ottendorferově knihovně její bývalý půvab.

Zdroj: http://www.svitavy.cz/mes/his/pamatky/index.htm

Ottendorferův dům je koncertní a přednáškový sál ve Svitavách, jenž byl zřízen v budově někdejší Ottendorferovy knihovny. Sál poskytuje, kromě jiných akcí, též zázemí pro činnost místního Kruhu přátel hudby. Ročně se zde uskuteční deset až dvanáct koncertů vážné hudby. Některé koncerty vážné hudby jsou pořádány také ve svitavských kostelích. Od září 2008 jsou přízemní prostory domu sídlem Muzea esperanta


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)