Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Horní Vltavice (obec) [3110]



Turisticky atraktivní obec v romantickém údolí Teplé Vltavy v nadmořské výšce 824 m. 

K obci patří osady Račí, Žlíbky, Březová Lada, Polka a Slatina. 
Do katastru obce územně spadá i proslulý Boubínský prales, jedna z nejobdivovanějších a nejnavštěvovanějších lokalit celé Šumavy. 
Okolí Horní Vltavice představuje ráj pro cykloturisty, vodáky. V zimě pak slouží lyžařům moderní Ski areál i síť upravovaných bežeckých stop.

Horní Vltavice bývala součástí vimperského panství, patří k velmi starým sídlům. První zmínka o obci je zaznamenána již v roce 1257. Jméno obce Horní Vltavice se však objevuje v roce 1359.  Obec ležela na jedné z větví Zlaté stezky, která vedla od Vimperka k bavorskému Freyungu a odtud dále do Pasova. 
 
V 16. - 18. století byla v okolí v provozu řada skláren. Přímo v Horní Vltavici je v roce 1618 doložena existence huti na zrcadlové sklo. 
V roce 1858 na podnět vimperského knížecího lesmistra Josefa Johna byla někdejší část královského pomezního hvozdu, přesněji úpatí západního bočního hřebene Boubínské hornatiny zvaného Pažení, vyhlášena za přírodní rezervaci - Boubínský prales. Rozloha rezervace je v současnosti 666 ha a je třetí nejstarší přírodní rezervací v České republice.

Po roce 1945 došlo k vysídlení původního obyvatelstva a obec byla dosídlena Čechy, Slováky a emigranty z Maďarska  a Rumunska.

V obci jsou tři kulturní a jedna technická památka.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Horní Vltavice (obec) Prachatice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)