Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » kostel, kaple, synagoga » Kostel Českobratrské církve evangelické - Brno-Židenice (kostel)

Kostel Českobratrské církve evangelické - Brno-Židenice (kostel) [31073]

Kulturní památka (KP)
    další pojmenování: Kostel Spasitele čs. církve husitské

Počet českých evangelíků v Židenicích postupně narůstal. Proto zde byla v roce 1921 založena samostatná kazatelská stanice. Bohoslužby však byly prováděny v různých provizorních prostorách. V nově zastavované části Židenic získali evangelíci pozemek mezi dnešními ulicemi Konečného a Jílkovou. Tady v roce 1924 postavili vlastní, ne příliš velkou, modlitebnu. Sbor se však rozrůstal a tak kazatelská stanice byla povýšena na farní sbor. V ulici Konečného byly postaveny dva činžovní domy pro potřeby faráře sboru. Kapacita malé modlitebny přestala postačovat a začalo se uvažovat o stavbě kostela. Jeden z farních domů byl prodán a získané peněžní prostředky byly použity na jeho výstavbu.

Projekt nového kostela ve funkcionalistickém slohu vypracoval architekt Miloslav Tejc. Nový kostel byl začleněn do řadové zástavby rodinných domků na ulici Jílkově. Je orientován podélně a jeho průčelí je funkcionalisticky strohé. Nejvýraznějším prvkem je hranolová zvonice. Stavební práce byly zahájeny v srpnu 1934 a kostel byl slavnostně otevřen 2. července 1935 za přítomnosti synodního seniora Josefa Součka.

Chrám byl značně poškozen při bombardování Brna 25. srpna 1944. Opravy se dočkal až na jaře roku 1945. Je zapsán v Seznamu kulturních památek České republiky


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)