Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Předlánce (osada) [31010]



Vznik obce dalo původní slovanské osídlení a název pocházel od usazení vesnice - před lánem. Původní zaměření obce bylo obilnářské. Odtud pocházelo i pokrývání střech domů slaměnými došky, jejich výrobou a pokrýváním se živili chudí obyvatelé.

Přírodní podmínky:
Pod částí obce leží jezerní usazeniny s uhelnými slojemi pocházejícími z tzv. Sexonské aktivity. Obcí protéká řeka Smědá a silně ji ovlivňuje.
V roce 1958 tekl mezi Višňovou a Předlánci proud vody široký 1 km. Voda odnesla telegrafní i elektrické sloupy a škody šly do milionů.
K záplavám se přidává i Bulovecký potok. V klidu je však řeka překrásná. Vybraná část v prostoru mezi Zadními Předlánci a Černousy byla
k 1.7.1998 vyhlášena jako přírodní rezervace Meandry Smědé. rezervace zaujímá plochu 137 ha. Patří k ní i rybník Dubák a na něj navazující svahový les. Dubák má 12 ha a je ptačí rezervací Natura 2000. Byl založen v 17. století vyhloubením a přehrazením slepého ramene řeky.
Na jeho hrázi rostou mimořádně mohutné exempláře dubů letních a červených. Z rostlin je tu obzvláště zajímavý chráněný ďáblík bahenní.
Z představitelů fauny jmenujme vydru říční, četné druhy ptáků, jako jeřáb popelavý, volavka popelavá, ledňáček říční. Jarní koncerty skokany skřehotavého stojí za poslech. Exkluzivitou je vzácný druh pavouka slíďáka-Arctoza cinerea. Celá oblast rezervace je pod zvláštním režimem hospodaření a ochrany.

V obci funguje SDH Předlánce a velitelem je Martin Ďuraško. Pěkný hrázděný hostinec je soukromý, vede ho Jaroslav Vohnout a má tedy jméno U Vohnouta. V tanečním sále se odehrávají místní tancovačky, v přilehlé místnosti volby. Je zde jedna autobusová zastávka. Na vlak musí místní chodit do Višňové. Každoročně se poslední sobotu v dubnu otevírá pro vodáky řeka a poslední sobotu v září zavírá. Nad vesnicí je vrch Hrádec, místně nazývaný Mlynářka. V lese směrem na polní domky je na jaře hojný výskyt bledule jarní. Nedávno se v Předláncích objevil nový dům, postavili ho manželé Mládkovi.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Předlánce (osada) Liberec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)