Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Cetenov (obec) [3082]



Obec Cetenov leží v malebné podhorské krajině v povodí říčky Zábrdky v jihozápadním výběžku mikroregionu Podještědí, asi 6 km jihozápadně od Českého Dubu.

Seskupení vesnic tvořících současné území obce Cetenov patřilo odedávna k dubskému panství. První dochovaná zpráva je v nejstarších Purkrechtních registrech, jež založil v roce 1536 pro vsi svého panství dubského Jan z Vartenberka.

Do správního území obce Cetenov, která se v roce 1976 stala direktivním opatřením součástí střediskové obce Všelibice a opet se osamostatnila referendem v roce 1990, patří tyto osady: Dehtáry, Dolánky, Hrubý Lesnov, Těšnov, Vystrkov a Cetenov.

V historii osady Cetenov, Vystrkov a Hrubý Lesnov ležely na důležité silnici z Prahy do Žitavy. Nyní celé správní území leží mimo hlavní silniční a železniční tahy.

Osada Hrubý Lesnov je typickou staročeskou okrouhlicí s návsí uprostřed. Ostatní osady mají podhorský charakter - osídlení roztroušené po stranách cesta strání. Nejvyšším místem území je Vystrkov s 466 m.n.m. Nejnižším pak údolí Zábrdky 272 m.n.m.

V obci Cetenov najdeme kapli sv. Linharta, železný kříž, sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého, v Hrubém Lesnově zaujmou návštěvníky zachovalá roubená stavení.

Stabilizovanou původní zástavbu tvoří ve všech sídlech výhradně rodinné domy venkovského charakteru a bývalé zemědělské usedlosti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Cetenov (obec) Liberec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)