Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bílá (obec) [3078]



Obec Bílá je administrativně členěna do 5ti katastrálních území (Bílá, Vlčetín, Petrašovice, Chvalčovice a Hradčany) a řady částí obce (sídel a osad, celkem 14).
Jsou to: Bílá se samotou Písky, Domaslavice, Vlčetín se samotou Luhov, Bohdánkov, Petrašovice, Kohoutovice, Kocourov, Vesec, Dehtáry, Chvalčovice, Klamorna, Trávníček, Hradčany a Letařovice.
Území obce sousedí na severu s obcemi Šimonovice a Proseč pod Ještědem, na východě s územím města Hodkovice n..M., na západě s územím města Český Dub a na jihu s obcemi Sychrov, Vlastibořice a Kobyly.
V území je doloženo osídlení již ve 3. tisíciletí př.n.l. ojedinělými nálezy kamenných nástrojů v Petrašovicích, z 2. tisíciletí př.n.l. pochází keramika z Klamorny u Chvalčovic, z 1. tisíciletí př.n.l. pocházejí zlomky keramiky z Letařovic. Slovanské osídlení dokládají nálezy ze sídla z doby hradištní na Klamorně. Trvalé osídlení spadá do období raného středověku. Z roku 1590 pochází urbář dubského panství, který uvádí osady Vlčetín, Luhov, Bohdánkov, Petrašovice, Kohoutovice, Vesec, Kocourov, Bílý, Dehtáry, Chvalčovice, Hradčany, Trávníček a Letařovice, tedy části ze kterých se dnes skládá obec Bílá.
Rozkládá se na ploše 2.636 ha a z toho je 1.634 ha zemědělské půdy, 786 ha lesů a 216 ha nezemědělské půdy.Průměrná nadm. výška je 345 m.n.m., přičemž nejvyšší je 410 a nejnižší 290 m.n.m. Počet obyvatel celkem k 1.4.2001 byl 772 osob ve věkovém průměru celkem 38,5 roku.
Ve všech částech obce se jedná o zemědělská sídla. Sevřená centrální kompozice zástavby s původními zem. usedlostmi doplněné o novou výstavbu a na okrajích osad budovy zemědělské velkovýroby z posledních 40ti let. Místně významné stavby jsou původní zděná a roubená stavení, kostel sv. Jakuba, kapličky, sousoší, kříže. Současné využití zástavby je obytné, rekreační a zemědělské.
Dopravní obslužnost je zajišťována třemi státními komunikacemi ve směru Hodkovice nad Mohelkou-Český Dub a poměrně rozsáhlou sítí místních komunikací ve správě obce.
Pracovní příležitosti jsou v malé míře v místě v podniku AGRO Bílá a.s. dále soukromé zemědělství, řemeslné živnosti a podnikání a většina ekonomicky aktivního obyvatelstva za prací vyjíždí do Liberce, Turnova, Ml. Boleslavi, Č.Dubu a Hodkovic.n.M.
Spádová oblast ve všech směrech je Český Dub.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)