Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zbýšov (obec) [3076]



Obec Zbýšov leží na rozmezí Drahanské vrchoviny a Chřibů, v povodí řeky Litavy, 6 km jihozápadně od Slavkova u Brna, 15 km jihovýchodně od Brna, při železniční trati Brno - Přerov, v nadmořské výšce 209 m.
Obec byla zemědělská a vinařská. Ve velkých sklepech, které byly po mnoha letech bohužel zasypány při stavbě železnice, zrálo víno v sudech pro klášter. Podle některých dochovaných pramenů se toto víno vozilo až do Vídně a konkurovalo vínu z Mělníka. Pěstoval se zde dokonce chmel.
Osamostatněním obce v roce 1991 začala nová etapa rozvoje Zbýšova. Bylo nutno začít od počátku: rekonstrukce elektrických rozvodů v celé obci, opravy stávající kanalizace, dobudování vodovodu, vytyčení nových stavebních míst, vybudování plynofikace. Obec zajistila dotace na výstavbu bytových domů a tak se Zbýšov začal opět rozrůstat. Do obce se stěhují mladí lidé.
Zbýšov žije bohatým kulturním životem. Pořádají se zde hody, babské hody, ostatky, pálení čarodějnic, zabíjačky, zábavy, plesy, společné zájezdy na burčák. V roce 2000 byl uveden do provozu sklípek, který je využíván k menším soukromým oslavám. K akcím většího rozsahu je možno využít nový kulturní sál, který má veškeré zázemí. Celoročně je k dispozici knihovna.
Vzhledem k tomu, že se obec nachází na území “Bitvy tří císařů”, je možno v okolí navštívit památky, jako jsou například: Mohyla míru, slavkovský zámek, Žuráň, Santon a jiné.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Zbýšov (obec) Brno-venkov
obec, osada Zbýšov (obec) Vyškov
obec, osada Zbýšov (obec) Kutná Hora



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)