Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Tučapy (obec) [3071]



První dochovaná zmínka o obci Tučapy u Vyškova je z roku 1358. Obec patřila v prvopočátku pod šlechtický majetek, který později po roce 1462 přešel pod biskupství olomoucké, vyškovský statek.

V některých historických pramenech je uvedeno, že Tučapy u Vyškova patřily z počátku pod lulečské panství, a pak po zániku hradu střídavě pod panství habrovanské a vyškovské, které bylo majetkem olomouckých biskupů. Před zrušením roboty v roce 1848 patřily opět pod habrovanský zámek. Podle urbáře z roku 1465 vlastnila Tučapy Eliška z Lilče. V Tučapech v tu dobu bylo celkem 37 usedlostí, 1mlýn, 2 krčmy (hostinec na návsi a hostinec u st. silnice s palírnou) Dále zde byly nejméně dva rybníky, ve kterých ovšem bylo panstvem zakázáno koupání.

Zvonice na návsi se připomíná již v roce 1770. Původně měla dva zvony, tím větším se zvonilo ráno, v poledne a večer. Zvoněním byl pověřen obecní sluha a bubeník v jedné osobě, který rovněž bubnováním vyhlašoval po obci zprávy a nařízení obecního úřadu. Původní stará radnice byla v pravé polovině nynějšího hostince, na kterém je dodnes umístěn znak vyškovského panství - erb olomouckého biskupství. V obecní kronice je zmínka, že znak byl na radnici znám již v roce 1667. Ve vedlejší budově byla od roku 1869 škola a po postavení nové školy byl tento dům využit pro radnici, která k těmto účelům slouží dodnes.V zadní místnosti radnice byla světnice pro chudé a opuštěné staré lidi, dřívější pastouška.

Škola v Tučapech před rokem 1848 nebyla, děti chodili do školy v Lulči. V roce 1869 byla v obci zřízena jednotřídní škola (budova dnešní radnice). Nová dvoutřídní škola, na svou dobu velmi moderní, byla postavena vletech 1884 až 1886. Její budova slouží po menších úpravách prakticky dodnes. V roce 1885 byl vTučapech založen čtenářský spolek „Svornost", který vlastnil sice jen málo knih, ale v tehdejší době byl velkým kulturním přínosem. Spolek dobrovolných hasičů byl založen v roce 1900 a působí v obci dodnes. Tělovýchovná jednota „Sokol" byla v obci založena v roce 1909, původně patřila pod jednotu v Nemojanech.

Po ukončení 1. světové války měly Tučapy v roce 1924 celkem 753 obyvatel. V obci provozovalo činnost 18 řemesníků (2 kolář, 1 košíkář, 4 krejčí, 1 mlynář, 2 obuvníci, 1 pekař, 2 kováři, 2 řezníci, 2 stolaři, a 1 zedník).
V roce 1950 bylo založeno zemědělské družstvo, v roce 1957 byl dostavěno zemědělské středisko v západní části obce. V roce 1976 dochází ke sloučení zemědělských družstev v okolí a vzniká druhý největší zemědělský podnik v okrese (JZD Rozvoj se sídlem v Rosténicích).

V roce 1976 také došlo k integraci tří obcí Tučapy, Nemojany a Luleč, úřadovna MNV byla v obci Nemojany. Po roce 1989 se stala obec opět samostatnou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Tučapy (obec) Vyškov
obec, osada Tučapy (obec) Tábor
obec, osada Tučapy (obec) Uherské Hradiště
obec, osada Tučapy (část obce) Kroměříž



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)