Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Studnice (obec) [3067]



Studnice jsou horská obec na náhorní plošině Drahanské vrchoviny, vzdálená asi 16 km od okresního města Vyškova, na rozhraní 3 okresů - Vyškova, Blanska a Prostějova, v nadmořské výšce 596 m, na jižním úpatí Drahanské vrchoviny. Jméno obec dostala od studnice (studny), která zde vysoko v horách měla dostatek vody a zásobovala všechny osadníky. V katastru obce Studnice-Odrůvky je přes 1000 ha lesa .

Ke Studnicím patří Odrůvky, osada necelé 2km na sever od Studnic. Vznikla roku 1770 jako dominikální ves na výluční půdě. První domky dala postavit vrchnost pro dělníky na svém panství. Jmémo dostala od pastviska zvaného "Odry".

Nejvýznamější stavební památkou v obci je kostel zasvěcený svatému Jiljí z roku 1731 a socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1831. Rok, kdy byl kostel postaven se nedá pro nedostatek spolehlivých pramenů určit, totéž platí i o jeho staviteli. Další významnou památkou je oltářní obraz sv. Jiljí od Josefa Hellicha z Prahy z roku 1854 a zvon umíráček na věži kostela z roku 1552.

Obec Studnice se nachází uprostřed malebné přírody, která láká k výletům. Okolí obce nabízí dobré příležitosti pro pěší turistiku i cykloturistiku. Do Studnic je možné se dostat cyklistickou stezkou okolo zřícenin hradu Kuchlov a Stagnov, nebo po hlavní silnici Vyškov - Rychtářov. Přímo v obci je možné využití sportovního areálu, kde je zpevněná asfaltová plocha na tenis, nohejbal, volejbal, košíkovou a kolečkové brusle . Dále kurt s umělým povrchem na tenis, nohejbal, volejbal. Pro různé akce je k dispozici kulturní areál s prodejním stánkem, parketem a WC . V současné době se staví pro turisty ubytovna s kuchyní. V zimě jsou zde dobré lyžařské podmínky pro běžkaře. V blízkém okolí se nachází jeskyně Moravský kras. Studnice nabízí i možnost občerstvení. Je zde hospoda s terasou a restaurace, kde je možné se naobědvat.

Obec Studnice patří do Mikroregionu Drahanská vrchovina. Jedná se o dobrovolný svazek obcí. Byl založen v roce 2000 zástupci 11 obcí, ležících západně od města Vyškova, na okraji Drahanské vrchoviny. V roce 2003 byl rozšířen o obec Nové Sady.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Studnice (obec) Vyškov
obec, osada Studnice (obec) Chrudim
obec, osada Vysoké Studnice (obec) Jihlava
obec, osada Studnice (obec) Náchod
obec, osada Studnice (obec) Třebíč
obec, osada Studnice (osada) Liberec
obec, osada Dolní Černá Studnice (část obce) Jablonec nad Nisou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)