Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Rašovice (obec) [3060]



První písemná zmínka o obci pochází z roku 1131. Obec leží 6 km jihovýchodně od Slavkova u Brna, na katastrální výměře 562 ha. Vesnicí protéká rašovický potok, který pramení v obecním lese "Rokle" a v prameništi "Hrček". Hrčková voda je známá svojí příjemnou chutí, kterou jí dává zvýšený obsah uhličitanů.

Před třicetiletou válkou bylo v Rašovicích 68 domů, po válce ještě v roce 1660 zde bylo 55 domů pustých. V roce 1790 měla obec 462 obyvatel a 77 domů. Roku 1900 tu bylo 163 domů s 763 obyvateli a v roce 1910 zde stálo 166 domů s 892 obyvateli. V roce 1141 náležely 3 lány v Rašovicích kostelu břeclavskému. Na počátku 14. století vznikla v obci tvrz, ke konci 14. století - v roce 1374 zde bylo jen tvrziště. Dle všeho však byla tvrz brzy obnovena, neboť Havel z Batelova prodal v r. 1497 tvrz, dvůr a ves Rašovice pusté Konůvky, Bohušice a Kepkov s dílem Mouřínova hraběti Petrovi od sv. Jiří a Pezinku. Ten připojil Rašovice ke svému slavkovskému panství. Teprve tehdy přestala být tvrz v Rašovicích panským sídlem a brzy nato zanikla. Nejstarší rašovický typář vznikl v roce 1669. Hřbitovní kaple sv. Cyrila a Metoděje byla postavena v roce 1869. V roce 1928 byla obec elektrifikována. Obec Rašovice má v současné době 631 obyvatel. Průměrný věk obyvatelstva činí 38 let. V obci je 266 domů, z toho je 33 využíváno pro chalupaření. Obec má opravené místní komunikace, veřejné osvětlení, zavedenou kabelovou televizi s informačním kanálem obce, plynofikaci, vodovod a dešťovou kanalizaci. Pro společenské vyžití je využíván Obecní dům, který je ve vlastnictví obce. Jsou zde 2 obchody, 2 hospody, fotbalové hřiště a tři tenisové kurty. Pro nejmenší a ostatní obyvatele je ve výstavbě minigolf a dětské hřiště. Dopravní obslužnost je zajištěna v rámci integrované dopravy jihomoravského kraje. V obci podniká několik podnikatelských subjektů, od autobusové dopravy, zemědělství, stavebních řemesel a elektrotechnickým průmyslem konče.V obci působí několik spolků , jako Sbor dobrovolných hasičů, Sportovní klub, Český svaz zahrádkářů, Orel jednota a Myslivecké sdružení. V obci je základní a mateřská škola , kterou navštěvují žáci od 1.do 4. ročníku. Do mateřské školy chodí 20 dětí.

Obec připravuje celou řadu investičních i neinvestičních akcí, které přispějí k lepší vybavenosti obce. V roce 2008 byla provedena výstavba vodního a mokřadního biotopu Rašovice, který byl financován v rámci Operačního programu Životního prostředí z prostředků Státního fondu životního prostředí a z prostředků obce Rašovice. Předmětem podpory bylo v k.ú. Rašovice vybudování malé vodní nádrže se spodní výpustí zaústěné do přilehlého potoka. Byl vybudován mokřad se šesti tůněmi a vegetačnímy úpravami. Investiční částka, která byla na tuto akci vynaložena činila cca. 3 mil. Kč. V současné době je toto dílo zkolaudováno a slouží svému účelu. Jako další investiční akce je třeba zmínit výstavbu , polní cesty s živičným povrchem od stávajících tenisových kurtů k lesu a zpět k areálu bývalého statku. Celkové náklady na tuto akci činily cca. 20 mil. Kč. Investorem byl "Pozemkový úřad Vyškov", který v rámci komplexních pozemkových úprav toto dílo finančně zajistil. Nyní je toto dílo dokončeno a slouží svému účelu a bylo předáno obci. Nedílnou součástí rozvoje obce je budování inženýrských sítí k budoucí výstavbě rod. domků v lokalitě obce "Podsedky". Obec přistoupila ke zpracování změny SUP obce tak, aby bylo možné reagovat na vzniklé změny.V roce 2008 byly zahájeny projekční práce na výstavbu splaškové kanalizace a ČOV. Tato výstavba bude finančně velmi náročná a snahou obce bude získat potřebné finanční prostředky z Evropských fondů a státního rozpočtu. Obec podala počátkem měsíce listopadu 2009 žádost o dotaci z Operačního programu životního prostředí. V současné době obec obdržela rozhodnutí o poskytnutí dotace a v otevřené veřejné soutěži, které se zůčastnilo 32 podnikatelských subjektů, byl vybrán dodavatel stavby. V případě, že bude tato investice úspěšně dokončena a obec obdrží podepsanou smlouvu od MŽP, bude tato stavba dokončena do 31.09.2012. Je to investiční akce , která zatíží obecní rozpočet dlouhodobě. Velmi důležité bude získat další finanční prostředky k realizaci výše uvedené výstavby. Finanční možnosti obce, jsou omezené a je třeba této problematice věnovat trvalou pozornost. Výstavba splaškové kanalizace bude v celé části obce mimo řadovou zástavbu a Obytný soubor Podsedky. V této části obce budou řešeny otázky likvidace splaškových vod po dokončení již probíhající výstavby a zkušebního provozu dobudovaného díla splaškové kanalizace a ČOV Rašovice.

V katastru obce je několik významných přírodních lokalit, které jsou chráněné. Z těch nejvýznamějších je třeba jmenovat Rašovický zlom /Chobot/, Mušenice a Žlíbek. Obec Rašovice je v bezprostřední blízkosti Ždánického lesa, který nabízí krásné přírodní scenérie a v letních měsících je zde ráj pro houbaře. V rámci zlepšování životního prostředí je každým rokem vysázeno nejméně 500 ks. stromů v lokalitách obce, které jsou k tomuto účelu vyčleněny v rámci zpracovaného SUP obce.Obec má příznivé podmínky pro pěstování vinné révy, zvláště odrůd červených. Obec žije bohatým kulturním životem a srdečně Vás všechny zve na návštěvu naší obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Rašovice (obec) Vyškov
obec, osada Rašovice (obec) Kutná Hora
obec, osada Rašovice (osada) Tábor



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)