Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Prusy-Boškůvky (obec) [3056]



První „Pamětní kniha" byla věnována Jeho C.K. Apoštolským Veličenstvem Císařem a králem Františkem Josefem I. Byla vydána k oslavě jubilea jeho čtyřicetiletého panování dne 2. prosince 1888. Obecním úřadem v Moravských Prusích založena a první zápis pořízen neznámým kronikářem dne 4.srpna 1889.

Pravidelní roční zápisy můžeme číst již od roku 1893, kdy zapisovatelem - kronikářem byl pan Jan Sedláček z č.p. 7. Ten také popsal stav obce obyvatel z těchto časů:

"Vesnice Moravské Prusy leží jihovýchodně od města Vyškova, v kotlinovitém údolí, jímž protéká Pruský potok (vtékající do říčky Hané za Hošticemi). Leží na 49,25 stupňů severní šířky a 34,45 stupňů východní délky. Přináleží politickému, soudnímu a bernímu okresu vyškovskému. Domovních čísel čítají M. Prusy 90, s kolonií Tlustomackem, čili Zouvalkou (která čítá domovních čísel 7) měly by Moravské Prusy 97 domů a 540 duší. Přifařená a přiškolená obec Vážany V. 119 domů a 558 duší, přiškolená a přifařená obec Boškůvky 36 domů a 152 duší. Obyvatelstvo farnosti jest vesměs národnosti české a náboženství římskokatolického. Odkud jméno obce? Zdá se, že „prusi" znamenalo tolik co brody. Tak jest známo jméno osady Koněprusi, Prusy, Prusinovice, Prusy Německé, Moravské atd., a všude buď bývaly neb jsou dosud vody - rybníky, kde se mohl kdysi i dobytek broditi. I kolem osady naší bývaly za časů dřívějších dosti veliké rybníky."

A co v kronice není? Ve vlastivědném věstníku Moravském je zmínka "im Prusiech" z r. 1349. V roce 1465 jmenovala se osada Prusy páně Maynušovy. Ze zkráceného Prusy M. vzniklo nesprávným výkladem "M" - moravské.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Prusy-Boškůvky (obec) Vyškov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)