Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Svitavy » kostel, kaple, synagoga » Kostel svatého Mikuláše - Starý Svojanov (kostel)

Kostel svatého Mikuláše - Starý Svojanov (kostel) [30512]



Neveliký, šindelem krytý raně gotický kostel svatého Mikuláše pochází z 13. století. V jeho interiéru se dochovala bohatá malířská výzdoba z 80. let 14. století. Kostel je obklopen hřbitovem s barokní vstupní branou. V nedávně době byl kostel i s areálem hřbitova kompletně obnoven

Při vstupu do kostelíka nás zaujmou zachovalé fresky, pro něž má kostelíček velkou historickou cenu a význam v dějinách umění. Fresky byly objeveny pod omítkou roku 1931 při restauraci kostelíčku, která si vyžádala nákladu 81.950 Kč. Odborné práce, za než bylo zaplaceno 20.000 Kč, prováděl akademický malíř Max Duchek z Prahy.

Malby znázorňující biblické výjevy, jako Zvěstování Panny Marie, obrazy ze života Kristova, štíhlé anděly. skupiny svatých, hvězdice a geometrické tvary jsou naneseny čistými, jasnými barvami, v nichž se ladně pojí žlutá se zelenou. Všechny výjevy zachycené na zdech kostela jsou prodchnuty hlubokým náboženským cítěním 14. století, v němž český král Karel IV podporoval chrámové umění.

Kamenné a malované masky na gotické klenbě snad představují podoby zakladatelů kostela nebo umělců, kteří vyzdobili jeho stěny. U kazatelny staročeským písmem je napsáno na zdi desatero. Presbyterium, stavěné slohem gotickým již ve druhé polovině 13. století, je mnohem starší než chrámová loď stavěná slohem barokovým.

Za oltářem, na němž je socha patrona kostela sv. Mikuláše, je v kameni vytesané gotické okno; ostatních pět oken má tvar polokruhovitých oblouků. V předu na kamenném oltáři je letopočet MCCCX (1310) a vzadu MDC (1600). Na zadní stěně kněžiště je pískovcový reliéf, který zobrazením ležícího muže, z jehož úst vystupuje žena, má snad znázorňovati Adama a Evu.

V kostele se chová jako památka utrakvistický cínový kalich. Uprostřed kostela velký kámen se čtyřmi železnými kruhy uzavírá kryptu, V níž podle zápisu ve farním archivu ve Svojanově byli pohřbeni v cínových rakvích Václav Josef a Norbert Erazim, syn Josefy Antonína Záruby z Hustiřan, pána na hradě Svojanově. R. 1844 dal kryptu otevříti pán panství Svojanova Josef Kristen a rozházené kosti dal vložiti do dubové rakve, do níž byla dána dřevěná skříňka s pamětním spisem.

Pískovcová křtitelnice je gotická, kdežto dvě kropenky ze 17. století jsou renesanční.

Kostel sv. Mikuláše byl farním až do roku 1786, kdy byla fara přemístěna do městečka Svojanova.

Zdroj: http://www.mosaictech.cz/penzion/dobovy_pruvodce_po_svojanovsku.html


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)