Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Uherské Hradiště » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Kateřiny - Boršice u Blatnice (kostel)

Kostel sv. Kateřiny - Boršice u Blatnice (kostel) [30482]

Kulturní památka (KP)

V centru obce umístěná orientovaná jednolodní stavba kostela sv. Kateřiny na přibližně obdélném půdorysu pochází z roku 1781. Západní průčelí předstupuje těleso čtyřboké věže na čtvercovém půdorysu. K jednolodí se připojuje na východní straně protáhlé odsazené kněžiště, k němuž na severní straně přiléhá sakristie s předsíní. Na jižnmí straně ke kněžišti přiléhá novodobý přístavek s oratoří v patře a při severní straně věže šnekovité schodiště na kůr ve válcové věžici. Hlavní západní průčelí je členěno lizénovým rámem na osu prolomeným v přízemí pravoúhlým vchodem s plošně profilovaným pískovcovým ostěním segmentového završení. Postranní části kratší strany lodi jsou členěny nárožními lizénovými rámy. Zvonicové patro oddělené průběžnou kordonovou profilovanou římsou je členěno na každé ze čtyří stran nárožními lizénovými rámy a osově prolomena pravoúhlými okny v hluboké špaletě. Nad okny na třech stranách umístěny kruhové ciferníky věžního hodinového mechanismu. Fasáda věže je ve vrcholu zakončená profilovanou římsou, nesoucí čtyřbokou stanovou střachu ve vrcholu s otevřenou lucernou zakončenou cibulovou bání s makovicí a křížem.

Severní i jižní strana lodě je členěna shodně dvěma okenními osami pravoúhlých segmentově zaklenutých oken v hluboké špaletě v ploše hladké fasády. Opět hladká fasáda kněžiště je členěna vždy po jedné okenní ose obdobného tavru oken. Delší strana objektu sakristie na severní straně kněžiště je pročleněna dvěma okenními osami pravoúhlých přibližně obdélných okenních otvorů. Kratší východní stěna je otevřena kruhovým oknem a protější západní strana pravoúhlým vchodem. Přístavek s oratořemi na jižní straně kněžiště je v přízemí na delší straně členěn dvěma okenními osami obdobného tvaru jako u sakristie, v partře pak třemi okenními osami segmentově zaklenutých oken.

Věžice se šnekových schodištěm je pročleněna dvěma okenními otvory v ose nad sebou. Z prostoru podvěží křížového zaklenutí následuje podkruchtí sklenuté pruskými klanbami na čtyřech sloupcích a rozšiřující se do prostoru lodě konvexně vypnutým balustrovým parapetem. Stěny vlastní lodě o dvou polích jsou členěny přízedními pilastry vysokého řádu s římsovými hlavicemi, nesoucími dvě pole pruské klenby, na něž navazuje prostor kněžiště se dvěma poli pruské klenby, obdobného členění plochy stěn. Připojené prostory sakristie i oratoří jsou zaklenuty plochými stropy. materiál: kámen, cihla, omítka, krytina - na lodi a přístavbách pálená taška, věž plech




strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)