Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Vyškov » obec, část obce (osada) » Moravské Málkovice (obec)

Moravské Málkovice (obec) [3040]



Obec Moravské Málkovce leží 11 km východně od okresního města Vyškova v malebném údolíčku po obou březích Lysého potoka vlévajícího se na sever u Ivanovic do řeky Hané. V nadmořské výšce 290 m na katastru o rozloze kolem 340 ha žije v současnosti 592 obyvatel.

Nejstarší zprávy týkající se obce jsou nejasné vzhledem k tomu, že nedaleko se nachází obec Bohaté Málkovice a není doloženo, kterých Málkovic se týkají zprávy o biskupském panu Hodislavu z Málkovic roku 1307. První písemné zprávy z roku 1173 či o Unkovi z Málkovic v roce 1337. V 15. století ves patřila k hradu Orlov, po jeho zániku tu byla vystavena tvrz. V roce 1578 Petr Pražma z Bílkova vložil ves Málkovice a ves Orlovice Jindřichu Pšovlckému z Mukoděl. Pozemkové knihy jsou vedeny od roku 1807.

Základní škola byla zřízena v roce 1884 nejdříve jako jednotřídní, dvoutřídní. V současné době se zde vyučuje 1.– 5. ročník. Z nejvýznačnějších památek je zvonička na návsi z počátku 19. století a Dělnický dům vybudovaný v letech 1930–1931.

V roce 1950 bylo za obcí zbudováno koupaliště s hřištěm. Zde postupně vznikl celý sportovní areál s nově zrekonstruovaným koupalištěm, fotbalovým a volejbalovým hřištěm, tenisovým kurtem, kioskem na občerstvení a potřebným sociálním zázemím. V nových kabinách fotbalového oddílu byla vybudována ubytovna pro téměř 30 zájemců. V areálu se nachází retenční nádrž využívána rybáři a myslivci pro jejich činnost a sportovní střelnice místního mysliveckého sdružení. V současné době je v rámci dalšího zlepšování životního prostředí budován v katastru obce další rybník. Obec je napojena na síť cyklotras.

V obci se nachází prodejna potravin, dvě pohostinství, kadeřnictví a firmy např. Stavební společnost, Elektromontáže Doležel, Autodoprava a zemní práce Kužílek.

Celá vesnice působí velmi malebně a upraveně, je zajímavým místem se zachovalou přírodou uprostřed lesů s čistým a kvalitním ovzduším. Kulturní i sportovní aktivity a zejména v letním období využívaný sportovní areál poskytuje záruku příjemně stráveného volného času.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Moravské Málkovice (obec) Vyškov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)