Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Svitavy » pomník, památník » Hrob hudebního skladatele Bohuslava Martinů - Polička (pomník)

Hrob hudebního skladatele Bohuslava Martinů - Polička (pomník) [30384]



Dne 28. srpna 1959 zemřel ve Švýcarsku hudební skladatel Bohuslav Martinů. Pohřben byl na soukromém pozemku manželů Maji a Paula Sacherových v Pratteln u Basileje. Několikaletá snaha přenést pozůstatky Bohuslava Martinů do vlasti a uložit je v Poličce, kde se skladatel 8. prosince 1890 narodil, byla korunována úspěchem, když se podařilo navázat pravidelné kontakty s vdovou Charlottou Martinů.

Nejsilnějším argumentem bylo zřízení Nadace Bohuslava Martinů při Českém hudebním fondu (1975) a ustavení Společnosti Bohuslava Martinů. Paní Martinů si uvědomovala, že zmíněné organizace poskytují záruku náležité péče o tvůrčí odkaz jejího chotě, a v notářsky stvrzeném testamentu odkázala autorská práva k jeho dílu Českému hudebnímu fondu a basilejské Nadaci Bohuslava Martinů.

Sacherovi však jakákoli jednání o exhumaci a přenosu skladatelových pozůstatků zatvrzele odráželi. Ustoupili až po rozhodnutí paní Martinů nechat se pohřbít v Poličce. 2) Dirigent Paul Sacher totiž odmítal možnost, že by paní Charlotta mohla být pohřbena v Pratteln po boku svého chotě.

BOHUSLAV MARTINŮ /
strana 1 | dále >

    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)