Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » kostel, kaple, synagoga » Dřevěný kostelík - Blansko (kostel)

Dřevěný kostelík - Blansko (kostel) [30363]

Národní kulturní památka (NKP)
    další pojmenování: Husitský sbor

Dřevěný kostelík Církve československé husitské je evidován v ústředním seznamu kulturních památek České republiky. Volně stojící neorientovaná stavba, obdélníkového půdorysu na kamenné podezdívce je v centru městské zástavby. Stavbě dominuje štíhlá čtyřboká věž s jehlancovým zastřešením se čtyřmi nárožními věžičkami. Zvonicové patro věže je arkádově otevřeno. Podnožím věže je ochoz v přízemí i v prvním patře objektu.

Průčelní vchod do svatyně má segmentové zaklenutí se starobylým nápisem v církevněslovanském jazyce, který udává datum dokončení stavby . Rojbach 1641 mesjaca jula 29 (zhotoveno 29. července 1641). Ostění vchodu je zdobeno rytými spirálami a růžicemi.

Den 29. červenec je v pravoslaví svátkem sv. Paraskevy, které byl tento původně pravoslavný kostelík zasvěcen. Dveře jsou pobity originálním kováním. členění stavby představuje redukovanou bazilikální dispozici. Hlavní loď je zaklenutá klenbou valenou a krytá valbovou střechou. Všechny střechy kostelíku jsou kryty dřevěnými klínci. Blanenský dřevěný kostelík představuje tzv. „lemkovský“ typ rusínských kostelů a je značně ovlivněn evropskou gotikou. Tento krásný kostelík pochází z Nižního Seliště, které leží 20 km od Chustu na hranici Podkarpatské Rusi a Rumunska (nynější Ukrajina).

Stavba byla zahájena v roce 1601, ale dokončena až v roce 1641. Výstavba kostela se protáhla na tak dlouhou dobu z důvodu morové epidemie, kdy celá obec vymřela, a teprve po jejím znovuosídlení byla stavba dokončena. Později přešel pod správu církve řeckokatolické. Když se Podkarpatská Rus stala součástí Československa, zlepšily se životní podmínky obyvatelstva a věřící si postavili kostel kamenný. Starý dřevěný kostel zůstal opuštěný a chátral.

Roku 1928 byla v Brně zahájena výstavba výstaviště a uvažovalo se o tom, že kostelík se stane jedním z exponátů „Výstavy současné kultury“. Po uvážení, že by to nebylo vhodné místo, byl nabídnut památkovým úřadem farnímu úřadu československé církve v Brně. Brněnská farnost postoupila v říjnu roku 1935 tuto nabídku blanenské farnosti. Kostel byl v Nižním Selišti rozebrán, jednotlivé části označeny a vlakem převezeny v září roku 1936 do Blanska.

Během tří měsíců byl dělníky z Podkarpatské Rusi sestaven. Na rozdíl od původní stavby, byl postaven na kamennou podezdívku, čímž se zvýšil vnitřní prostor a hlavně vchod. Kostel byl slavnostně otevřen v neděli 23. května 1937 olomouckým biskupem ThDr. Rostislavem Stejskalem. Podle odborníků se jedná o nejstarší dřevěný kostel tohoto typu na našem území

Bohoslužby se konají v pátek v 17:30hod. a v neděli v 9:00 hod.

Zdroj: http://drevenekostely.ic.cz/kostely/blansko.html


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)