Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » kostel, kaple, synagoga » Kaple sv. Antonína - Rozseč nad Kunštátem (kaple)

Kaple sv. Antonína - Rozseč nad Kunštátem (kaple) [30317]



První zvonice byla postavena v roce 1834 z kamene a hlíny, byla ale kvůli špatnému stavu zbourána a nová kaplička byla vysvěcena o rozsečské pouti v neděli 13. června 1976. Do věže byl zavěšen původní rozsečský zvon z roku 1834. V průběhu měsíce března v roce 1991 bylo započato se stavbou kostela.

Základní kámen posvětil v neděli 9. června 1991 v kostele v Olešnici arcibiskup olomoucký Msgr. František Vaňák. O finanční příspěvek na stavbu se obrátili občané na okolní farnosti a na rodáky. Sbírka byla také provedena po celé vesnici. Autorem projektu je ing. arch. Mojmír Kyselka z Brna. Za pozornost stojí, že kostel byl postaven ve velmi krátkém čase. 20. dubna byly zahájeny výkopové práce a 22. května 1991 byla provedena kolaudace.

Po skončení všech stavebních prací a po úpravě okolí byl kostel 14. 6. 1992 slavnostně vysvěcen. Světitelem a celebrantem byl brněnský diecézní biskup Msgr et Th Lic Vojtěch Cikrle. Účast kněží, věřících, rodáků a dalších občanů z širokého okolí byla velká. Kostel byl zasvěcen sv. Antonínovy z Padny.

Zdroj: http://www.rozsec.cz/index.php


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)