Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Vyškov » obec, část obce (osada) » Křižanovice u Vyškova (obec)

Křižanovice u Vyškova (obec) [3020]



Obec Křižanovice u Vyškova je menší vesnicí, ležící 3 Km východně od města Vyškova v nadmořské výšce 244 m.n.m. Celková výměra katastru je 247,26 ha. V obci žije v současnosti 136 obyvatel. První zmínka o Křižanovicích u Vyškova je z r. 1408, kdy Artleb z Říčan přijal od biskupa léno na Křižanovice. Součástí biskupského Vyškovského panství byla vesnice až do zrušení patrimoniální zprávy roku 1848.

V roce 2001 byl obci udělen obecní znak a prapor. Autor návrhů nových obecních symbolů. Křižanovic u Vyškova využil historického erbovního znamení Artleba z Říčan – dvě zkřížení válečné sekery. Ty spojil se třemi zlatými jablky - atributem sv.Mikuláše, kterému je zasvěcena zdejší kaple z konce 18. století.

Obec Křižanovice u Vyškova vynikající polohu. Z tohoto důvodu a také proto, že Křižanovice leží blízko okresního města (Vyškov), registruje obec velký zájem o bydlení. Navíc se obec nachází v pěkném a klidném prostředí.

I z tohoto důvodu plánuje vedení obce do budoucna rozšíření inženýrských sítí, což umožní podporu výstavbu dalších rodinných domů.

V obci je vybudován vodovod, plynofikace, občanům slouží pohostinství a prodejna smíšeného zboží.

Ke sportovnímu využití slouží volejbalové a travnaté hřiště, kde se pořádají nohejballové turnaje a sportovní akce pro mládež. Ve sportovním areálu je pěkná vodní nádrž, která slouží v létě ke koupání.

V roce 2004 se obec stala součástí mikroregionu Ivanovická brána.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Křižanovice u Vyškova (obec) Vyškov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)