Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Křižanovice (obec) [3018]



Obec Křižanovice u Bučovic je samostatnou obcí okresu Vyškov. Rozkládá se 5 km východně od Slavkova u Brna směrem na Bučovice. Území se rozprostírá v nadmořské výšce 227 m n.m..Obec má především zemědělský charakter.
První písemná zpráva pochází z roku 1131. Na katastrálním území se nacházejí významné archeologické lokality, potvrzující historický význam sídla. Povodí Litavy bylo podle archeologických výzkumů osídleno již ve starší době kamenné. Svědčí o tom i nálezy na místním kopci "ČLUPY". Různé doklady o osídlení pochází také z mladší doby kamenné tj. asi 4500 let př.n.l. ze sídliště u splavu Maref. Dále z doby bronzové (1800-1500 let př. n.l.) z osídlení na Čalupech na tzv. Zámečku, z období římsko-germánského (u kostela) i staromoravského (zámeček padělky).
Za téměř 860 let se v obci vystřídalo několik majitelů, k nejznámějším patřil rod Lichlštejnů a Kouniců. Mezi okolní obce patří Rašovice, Hodějice, Marefy. Obyvatelé těchto obcí využívají vlakové nádraží v naší obci, s poštou a místní farnost. Obec má svůj vlastní OÚ a základní občanskou vybavenost, sokolovnu s víceúčelovým areálem, sportovní areál s přilehlým hřištěm, hasičskou zbrojnici, základní školu, mateřskou školku. Katastr obce má celkovou rozlohu 488 ha - orná půda 404,76 + 11,29 ha zastavěná plocha. Ke dni 31.1.2003 má obec Křižanovice 700 obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Křižanovice (obec) Vyškov
obec, osada Křižanovice u Vyškova (obec) Vyškov
obec, osada Křižanovice (obec) Chrudim



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)