Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Čejč (obec) [3017]



 Čejč je malá obec na jihu Moravy v okrese Hodonín, vzdálená necelých 50 km od Brna. Leží na dně velké kotliny ve výšce 183 m n.m. Zdejší prostředí je vahlášené svou vinařskou historií a částí života prvního československého prezidenta T. G. Masaryka. Její katastr má velikost 13,27 km2 a žije zde 1290 obyvatel.
První zmínka o obci pochází z roku 1222. V té době patřila Čejč klášteru cisterciaček Porta Coeli u Tišnova. V roce 1325 byla vyhlášena městečkem s právem konat týdenní trhy, vařit a prodávat pivo. Během husitských válek však obec pustne a roku 1459 se uvádí jako zcela zpustlá.
V roce 1769 nařídila císařovna Marie Terezie zorání obecních pastvin u Čejče, aby na takto získané půdě byly zakládány nové osady. V roce 1771 byla Čejč osídlena Moravskými Slováky a francouzskými kolonisty.
První polovina 19. století přinesla obci velký rozvoj. V roce 1825 čejčský občan Poduška přistavěl na místní zájezdní hostinec patro a zřídil zde lázně s léčivým sirným pramenem. Hned v prvních letech přivábily lázně do Čejče mnoho hostů a přispěly tak k rozvoji obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Čejč (obec) Hodonín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)