Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Svitavy » lidová architektura » Brtounova chalupa - Bystré (lidová architektura)

Brtounova chalupa - Bystré (lidová architektura) [30116]


    další pojmenování: Minimuzeum města Bystré

Stavení č. 137 ve Vedřelově ulici patří v Bystrém mezi nejstarší dochovaná obydlí. Údaje sahají až k roku 1723, kdy na obecním místě postavil Jiřík Michl chalupu. Byl majitelem do roku 1765. Toho roku dostal chalupu zeť Jan Šenk za 10 kop.

Nejznámějším majitelem chalupy byl v letech 1846 – 1868 Jan Brtoun se svou ženou Annou. Brtoun byl vlastencem, propagátorem myšlenek Karla Havlíčka Borovského, jedna z postav románu Terezy Novákové „Na Librově gruntě“.

Josef Václav Kryšpín, který byl v Bystrém informátorem a průvodcem Tereze Novákové, chalupu popsal takto: „Číslo 137 jest dřevěná chalupa z roku 1723, v hlavní části beze změny od roku stavby zachovaná a s lomenicí podle náčrtu zdobenou, ve světnici strop povalový svrchu mazanicí naplněný, neobílený, uvnitř přepažený tzv. barákem, nad přepažní prkennou stěnou rohatiny, police /římsa /. “ Také Tereza Nováková se ve svém románu vzhledem chalupy zabývá: „

…Jedna z nejmenších chalup byla na kukle, okřídlí i prostředních prknech lomenice černě pomalovaná, lišty spojovací měli puntíčkované mřížkování, na prknech silným štětcem poznamenaná čísla činící dohromady letopočet 1723. Ale ještě bohatěji ozdobil před stem a dvaceti čtyřmi roky rozmarný tesař Kukla: na jedné straně do sebe se pletly rozličné květy, na druhé mezi dvěma květináči o bok si opírala ruce panenka v živůtku se šněrováním. Brtounovi drželi stavení již nespočetná léta, ale to již přece nevěděli, zda ta panenka bývala odznakem krejčířského řemesla či jen tak pro žert a ozdobu namalovaná…“

zdroj: informační tabulka před chaloupkou.

V Brtounově chalupě dnes sídlí muzeum s expozicí lidového umění a ševcovského řemesla, které bylo v 19. stol nejrozšířenějším řemeslem v Bystrém. Součástí expozice je také obraz venezuelské malířky Maicy Gonzales, která jej věnovala městu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)