Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Amerika (rybník) [30059]



Amerika je velký chovný rybník s ostrovem, nacházející se nedaleko Františkových Lázní. Rybník patří do rozlehlé rybniční soustavy rozprostřené v lesoparku Amerika. Ostrov slouží jako hnízdiště a tahová zastávka celé řady různých vodních ptáků mezi nimiž je mnoho druhů již kriticky ohrožených i v rámci celé Evropy. Celá oblast je zároveň přirozeným biotopem. Proto byl ostrov v roce 1990 i s větší částí rybníku vyhlášen jako přírodní rezervace Amerika o výměře asi 60 ha.
Nachází se zde jediná stabilizovaná kolonie racka chechtavého na Chebsku. K vzácným a mizejícím druhům patří potápka černokrká, čírka obecná a lžičák pestrý. Objevuje se zde nově i moudivláček lužní a slavík modráček. Pozoruhodné jsou zde početné populace některých obojživelníků, především skokana zeleného a rosničky zelené.
Bohužel i zde se rozrůstá bolševník velkolepý v severozápadní části rezervace, který se stává nebezpečný pro stávající vegetaci.

Celá oblast s udržovanou sítí lesních cest a odpočívadel slouží i jako relaxační místo pro pacienty a návštěvníky Františkových Lázní. U rybníka je pláž a půjčovna loděk, na břehu byla v roce 1898 postavena ve stylu chebských hrázděných staveb romantická výletní restaurace, výletní atmosféru zpestřuje také malá zoologická zahrada.

 

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)