Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Žďár nad Sázavou » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Václava - Křižanov (kostel)

Kostel sv. Václava - Křižanov (kostel) [30018]

Kulturní památka (KP)

První písemná zmínka o farním kostele je z roku 1239. Dochovaný gotický presbytář pochází pravděpodobně až z 15. století.Na severní fasádě kostela bylo při posledních opravách oběveno zachovalé románské okno svědčící o tom, že kostel byl postaven dávno před touto gotickou přestavbou. Můžeme obdivovat zachovaný goticky sklenutý presbytář. Za hraběnky Marie z Oppersdorfu byla přistavěna kaple sv.Michala, hlavní chrámová loď byla barokně zaklenutá a vzniklo tak dvojlodí. Do r.1884 býval v kostele starý oltář z r.1665. V r.1884 byl pořízen novogotický dřevěný oltář se sochou sv.Václava, po stranách jsou sochy sv.Cyrila a sv.Metoděje a sochy andělů strážných.

Uvnitř kostela najdeme ve zdi kamenné náhrobky Zdeňka Lhotského ze Ptení (+1577), jeho manželky Anny roz.Podstatské (+1572) a jejich dcery Kateřiny (+z.1564). Další náhrobní kámen je Doroty Marie Štaudové z Hammersdorfu (+1607). V kapli sv.Michala je část obnovené gotické fresky s archandělem Michaelem a staré gotické okénko s kružbou. V posledních letech se kostel celý opravoval a vylepšoval. Nejprve byly pořízeny nové zvony, neboť staré zvony byly za války odvezeny a zůstal jen jeden památný z r.1508. Nové zvony se lily na faře a 24.září 1967 byly na věž vytaženy posvěcené zvony sv.Václava a bl. Zdislavy. Poté se dělala v kostele nová podlaha, lavice, osvětlení a ozvučení rozhlasem, střecha se pokryla postupně měděným plechem, zřídilo se v kostele ústřední topení, nová fasáda i nové vymalování kostela, upravilo se i okolí kostela a provedla zelená výsadba.

Na kostelní věži byly umístěny elektrické hodiny. V kapli sv.Michala byla vybudována křestní kaple s moderním oltářem, který si zaslouží pozornost. Upoutají nás i moderní barevné vitráže oken. Památce sv.Zdislavy je věnován sádrový reliéf sv.Zdislavy a jejího manžela Havla z Lemberka. Nápis z doby před svatořečením, které bylo 21.5.1995, zní: "Blahoslavená Zdislavo z Křižanova, chraň naše rodiny". V předsíni chrámu najdeme obraz sv. Zdislavy od Otto Stritzka z r.1971. Pozornost si zaslouží i nová socha P.Marie a stará románská křtitelnice a novější pozdně gotická křtitelnice.

O vánocích nás zaujme betlém, jehož sošky vyřezal pan Florián ze Staré Říše u Jihlavy. V krajině kolem jesliček objevíme i Křižanov.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)