Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hrušky (obec) [2999]



Obec Hrušky leží na Jižní Moravě v okrese Vyškov ve vzdálenosti asi 20 km jihovýchodně od Brna a 4 km od města Slavkov u Brna (Austeritz - je spojeno předvším se jménem Napoleona Bonaparte a napoleonskými válkami). Katastrální území obce se nachází v převážně ploché pahorkatině na rozhraní Dyjsko-svrateckého úvalu a Ždánického lesa. Obec samotná leží na soutoku říček Litavy a Rakovce v nadmořské výšce cca 200m a nachází se v teplé klimatické oblasti. Obec je říčkou Litavou rozdělena na dvě části - Dědina a Chaloupky. Celková výměra katastru je 547 ha s převahou zemědělské půdy. Ve středu obce se nacházejí dva menší rybníky.
V obci žije 749 obyvatel, z toho 393 žen a 356 mužů. Věková struktura obyvatelstva je asi 51% občanů produktivního věku, 27% dětí a mládeže do 18 let a 22% občanů důchodového věku. Průměrný věk obyvatele činí zhruba 38,5 let. V obci je trvale obydleno asi 235 domů, rekreační objekty se v obci nenachází.
V obci je zvoleno sedmi členné zastupitelstvo, v němž zasedají dva zástupci KDU-ČSL, dva nezávislí zástupci, dva zástupci KSČM a jeden zástupce ČSSD v čele se starostou Janem Štafanem.(podobně na internetové stránce Hrušky v Seznamu měst a obcí).

První písemná zpráva o obci pochází z roku 1294, kdy osada patřila pánům z Deblína. Název HRUŠKY (Birnbaum) byl odvozen od charakteristických stromů - hrušek. Na konci 13. stol. zde bylo feudální sídlo, na konci 14. stol.držela díl obce olomoucká kapitula a díl náležel ždánickému klášteru. Dalšími převody připadla část obce Johanitům - Maltézským rytířům a část obce Kounicům. Tím vznikla ojedinělá situace, kdy v jedné obci byly dvě zastupitelstva, a tudíž i dvě pečeti. Roku 1846 tu měla johanitská komenda na Starém Brně dvůr, palírnu, pivovar a hostinec. Pivovar byl roku 1928 převzat starobrněnským pivovarem, po roce 1945 byl zbourán. Dodnes část pozemků v katastru obce patří řádu Maltézských rytířů.V roce 1850 došlo k sloučení obou částí obce v jednu a dokladem zůstal znak obce - dva vzájemně propletené kmeny stromů hrušek.
Významné historické památky obec nemá. Severní hranici katastru protíná hranice historického území - Slavkovské bojiště a ve vzdálenosti asi 5 km leží památník vojákům padlích v napoleonských válkách - Mohyla míru. V blízkém okolí se nachází zámek Slavkov u Brna a zámek Bučovice.
Obecní škola pochází z roku 1892 a dnes ji navštěvuje 40 dětí. Hasičský sbor byl založen v roce 1888 a Sokol roku 1918 - dnes v jeho činnosti pokračuje TJ Tatran Hrušky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hrušky (obec) Vyškov
obec, osada Hrušky (obec) Břeclav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)