Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kacanovy (obec) [2997]



Obec Kacanovy se nachází 4 km jižním směrem od Turnova v krásném prostředí Českého ráje. Až do roku 1924 se obec jmenovala Vrcha, byla složena ze tří osad: Vrcha, Kacanovy a Radeč.

První zmínka o osadě Vrcha je z roku 1514, o osadě Radeč z roku 1543. Tato osada zanikla v polovině minulého století při výstavbě obory. První zmínka o osadě Kacanovy je z roku 1615. Název obce pochází pravděpodobně z italských slov Casa Nuova - Nový dům, které sem přinesli italští brusiči skla a kozákovských polodrahokamů.

V minulosti pracovali zdejší lidé v zemědělství a částečně jako lesní dělníci. Dnes většina obyvatel dojíždí za prací do Turnova, v zemědělství pracuje jen zlomek obyvatel. Tak jako všude na venkově, i v Kacanovech se potýkáme s neustálým úbytkem obyvatel. Při prvním sčítání lidu v r. 1857 zde žilo 446 obyvatel, na přelomu století 375, po druhé světové válce 266 a v současné době v obci žije jen 160 obyvatel.

Zástavbu obce tvoří převážně rodinné domky. Vzhledem k výhodné poloze v atraktivním prostředí Českého ráje slouží více jak třetina domů k rekreaci, navíc zde bylo postaveno sedmnáct rekreačních chat.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kacanovy (obec) Semily



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)