Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hostěrádky-Rešov (obec) [2993]



Původně dvě samostatné obce v jižní části okresu Vyškov, Malé Hostěrádky a Rešov, se v roce 1913 spojily v jednu obec Hostěrádky – Rešov. Název původní obce vznikl pravděpodobně od jména Hostirad. První písemný doklad o existenci obce je z roku 1270. Obec Rešov původně vznikla rozdělením dvora – statku olomouckých biskupů a nese svoje jméno podle posledního správce Rescheho. Podle indikačních skic z roku 1826 byla zástavba obou obcí urbanisticky naprosto spojená již tehdy.  K 31. 5. 2011 nabyla účinnosti změna katastrální hranice s městem Újezd u Brna, uskutečněná na základě společné dohody obou obcí ze dne 13. 7. 2010.

480 ha polí, zahrad a vinic obklopuje obec Hostěrádky Rešov, ležící na rozhraní okresů Vyškov a Brno-venkov, v sousedství městyse Šaratice, známého léčivými minerálními prameny, vzdálená 9 km od města Slavkova, které vstoupilo do dějin napoleonské bitvy v roce 1805. Necelé půl hodinky chůze se nachází Mohyla míru, památník této bitvy a odpočinku mnoha padlých.

Vznik obce bychom museli hledat v dávné minulosti. Svědčí o tom vykopávky kosterních hrobů, keramiky a dalších pozůstatků osídlení. První písemné doklady o existenci a pojmenování obce, majetku "řečeného Hostirada" pochází z roku 1270. Jeho jméno se tak dostalo do prvé části názvu obce. Druhá část je odvozena od jména správce letního dvora, který byl v majetku olomouckého arcibiskupství, a to správce pana Resche. Parcelací dvora a jeho pozemků vznikla obec Reschov. V roce 1913 se obě tyto obce spojily v jedinou obec pod názvem Hostěrádky-Rešov.
Obec není proslulá památkami s výjimkou udržované zvonice a Božích muk uprostřed obce. Avšak příslušnost k slavkovskému bojišti a blízkost památek na tuto bitvu i nedaleké svahy Staré hory s unikátní stepní květenou a v neposlední řadě pohostinství vinných sklípků zdejších vinařů, stojí za povšimnutí. Vždyť "horní právo", doložené pečetí a znakem obce, má stoletou tradici.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hostěrádky-Rešov (obec) Vyškov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)