Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hodějice (obec) [2990]



Obec Hodějice je zemědělská obec, nacházející se na levém břehu řeky Litavy v průměrné nadmořské výšce 223 m. Z různých archeologických vykopávek je doloženo, že na území katastru obce bylo sídliště pravěkých lidí. V polích za hřbitovem se nachází sídelní jáma. Po otevření pískovny za starou "struhou" byly nalezeny popelnice, několik hrnců a jiné nádoby nebo jejich zlomky. Toto prokázané dávné sídliště bylo na pravém břehu Litavy. Obec vznikla na levém břehu Litavy. Podle různých nálezů a pověstí mohla obec vznikat, nebo alespoň být místo osídleno již v 10. století.
První historickou písemnou zprávu o Hodějicích přináší rok 1455 v zemských deskách města Brna. Václav a Seimon, bratři z Kounic vložili v r. 1544 Hodějice Janu a Václavovi, bratřím z Kounic. Roku 1612 byla v obci založena panská olejárna, později zanikla a r. 1750 opět olejárnu postavil třičtvrtěláník Jan Kučera. V letech 1882 - 1884 byla v obci postavena kaple sv. Bartoleměje. Stavitelem byl Čačka z Lulče.

Z hlediska urbsnistického jako celek působí obec z dálkových pohledů jako shluk domů v mírně pahorkovitém terénu. Dominantou obce je kostel sv.Bartoleměje. Obslužnou páteř obce tvoří silnice III. třídy, které se napojují na silnici I. třídy č. 50. Zástavba se rozprostírá kolem návsi a na náves kolmé ulice. Obytné i hospodářské objekty si dodnes většinou udržely historickou stavební čáru, nepopírají původní typ lidové architektury a zapadají do okolní krajiny.
Katastrálním územím obce je vyznačena cyklistická stezka od Rousínova směrem na Ždánický les. Tato zteska prochází kolem chráněného přírodního parku Návdavky u Němčan o rozloze 1,87 ha, který je na katastru obce Hodějice. Tato lokalita je stepního charakteru a vyskytuje se zde množství vzácných o ohrožených druhů fauny a flóry. Katastrální území Hodějice zahrnuje částečně i do chráněného území Rašovický zlom - Chobot.

Obec je plně plynofikována, zásobována vodou z obecního vodovodu a s dostatečným zdrojem elektrické energie. Je zajištěn svoz domovního a nebezpečného odpadu.
Jihovýchodně nad obcí je umístěn poldr, který byl vybudován v roce1969. V loňském roce byly na poldru provedeny údržbové práce, aby jako záchytná nádrž zachytil padesátiletou vodu, která by jinak zaplavila část obce. V obcei je mateřská škola a základní škola. O zásobování obyvatel se starají čtyři prodejny potravin a smíšeného zboží. Je zde Pohostinství na Sokolovně, Hostinec u Kachlíků a sezóní vinárna na koupališti. V obci jsou tři sportovní aerály: ftobalové hřiště se soc. zařízením a šatnami, Sokolovna s hřištěm a v neposlední řadě areál koupaliště. Je zde aktivní fotbalový oddíl TJ Sokol, Sbor dobrovolných hasičů, Svaz zahrádkářů a chovatelů. Z kulturních akcí jsou každoročně pořádány tradiční ostatky s průvodem masek po dědině, Šibřinky a koncem měsíce srpna Bartolemějské hody.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hodějice (obec) Vyškov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)