Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Heršpice (obec) [2988]



Ve Vlastivědě moravské se dočteme, že název naší obce pochází od osobního jména Jaroš nebo Hereš.
Heršpice mají bohatou dávnou historii. Hovoří o ní nálezy z doby kamenné, bronzové, atd. Písemné záznamy, vztahující se k Heršpicím, jsou až ze 13. století. Obec patřívala ke slavkovskému panství, které čeští vladaři někdy na počátku 13. století darovali řádu Německých rytířů. Majetek tohoto řádu potvrdil král Václav I. listinou ze dne 12. května 1237. Součástí majetku byl Slavkov a čtyři vesnice, neuvedené jmény. Mezi těmito byly prý i Heršpice. Vůbec prvnní písemný záznam o Heršpicích se nachází v účetních knihách slavkovské komendy (sídla) řádu Německých rytířů. K datu 1. 9 . 1384 je zapsán příjem peněz.

V roce 1411 český král Václav IV. pro zadluženost řádu vůči panovníkovi zkonfiskoval majetek Německých rytířů ve Slavkově spolu s příslušnýmí vesnicemi. Tím Heršpice přešly do majetku krále. V roce 1422 získal slavkovské panství císař Zikmund. Později bylo panství pronajímáno světské šlechtě. Od roku 1496 do roku 1507 byl majitelem slavkovského panství včetně Heršpic Petr od sv. Jiří a z Pezinku s manželkou Žofií z Valdštejna. V roce 1507 získaly panství a tedy i Heršpice Kounicové, kteří jej vlastnili až d roku 1919. Posledním majitelem slavkovského panství byl maďarský rod Palffy.

ROZLOHA A POLOHA OBCE:
Obec Heršpice je samostatnou obcí okresu Vyškov. Rozkládá se 6 km. jihovýchodně na úpatí Ždánského lesa v nadmořské výšce 240-290m. Katastr obce má rozlohu 1803 ha., z toha 1280 ha. lesa. Obec má zemědělský charakter. Na k.ú. se nacházejí významné archeologické lokality potvrzující historický význam sídla.

POČET OBYVATEL:
V obci nyní žije 651 trvale přihlášených osob.

VYBAVENOT OBCE:
V obci méme mateřskou školu a 4. ročníky obecní školy, kulturní dům, kostel, kapli, 2 hřbitovy, cukrárnu, pohostinství. V obci máme vlaství vodovod, je provedena plynofikace, každý dům má telefonní přípojku. Máme vlastní hřiště a oddíl kopané, v obci funguje cvičení pro všechny věkové kategorie. Máme Sbor dobrovolných hasičů a několik zájmových kroužků pro děti.

KULTURA A SPORT:
V KD se každoročne odehrává několik kulturních akcí:
Hodová zábava, Maškarní ples pro děti a pro dospělé, Mikulášská nadílka, vystoupení ke dni Matek a další.
Na místním hřišti se mimo zápasů v kopané, uskutečňí každý rok sportovní Den dětí, Ukončení školního roku táborákem, nebo Drakiáda.

Pro děti máme i zájmové kroužky jako kroužek ochránců přírody, kroužek kreslení, divadelní. V naší škole je teké pobočka Lidové školy umění, kde se děti učí hrát na různé hudební nástroje, hrají také v souboru a pořádají vystoupení pro veřejnost.
V Kulturním domě i na hřišti funguje po celý rok cvičení pro všechny věkové kategorie.
V obci máme také Sbor dobrovolných hasičů, který každoročně pořádá několik soutěží, věnuje se výchově mladé generace hasičů, a v posledních letech zprostředkovává pro děti letní tábory.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Heršpice (obec) Vyškov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)