Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Drysice (obec) [2986]



Dějiny do roku 1945 Obec Drysice se nachází na jihovýchodním úpatí Drahanské vrchoviny, 8 km severovýchodně od Vyškova. Protíná ji silnice I. tř. od Brna směr Olomouc. Obec patří mezi nejstarší osady na Moravě, založené již v době předkřesťanské.

První písemná zmínka o Drysicích je v listině krále Přemysla I. Z r. 1201, kdy celé Vyškovsko náleželo knížatům moravským, případně českým králům. Toho roku daroval král ves Drysice (psáno Drissich) biskupskému chrámu sv. Václava v Olomouci. Olomoucký biskup Robert daroval r. 1232 ves kostelu sv. Pantaleona v Pustiměři. Tehdy ještě nebyly Drysice zasaženy německou kolonizací. Část Drysic náležela jako panství biskupské držitelům hradu Mejlic. Tak roku 1389 Majnuš z Mejlic držel v Drysicích lénem dvůr s půldruhým lánem polí. R. 1405 byl lán prodán pustiměřskému klášteru. Poplužní dvůr v Drysicích prodal olomoucký biskup Bohuše ze Zvole drysickému fojtovi Niklasowi s dalšími právy. V té době byla v Drysicích krčma, chalupy, cihelna, zahrady a vinice.

V obci je v provozu pohostinství, prodejna smíšeného zboží a prodejna potravin. Funguje zde i autoservis ,stolařství , dřevovýroba, pekařství, autodoprava, kovovýroba, tesařství a stavební firma.

Dále v obci najdeme místní lidovou knihovnu, mateřskou školku, poštu, sokolovnu, hasičskou zbrojnici, kostel, hřbitov, hřiště, dětské hřiště.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Drysice (obec) Vyškov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)