Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Opava » kostel, kaple, synagoga » Farní kostel Nejsvětější Trojice - Raduň (kostel)

Farní kostel Nejsvětější Trojice - Raduň (kostel) [29774]



Kostel Nejsvětější Trojice postavený na přelomu 16. a 17.  století,  byl vyvrcholením    staršího vývoje církve a obce.Majitel tehdejšího panství Pertold Tvorkovský z Kravař nechal zbořit zchátralou kapli sv. Anny a začal v roce 1598 stavět kostel. Stavbu zdržela morová epidemie, a tak byla budova dokončena až v roce 1603.

Slavnost svěcení kostela byla velkolepá a konala se dne 10. května 1603. Tehdy pan Tvorkovský dostal od tehdejšího biskupa, olomouckého kardinála Dietrichsteina,   slib fary pro raduňské panství. Farnost však existovala jen krátce a  v letech třicetileté války zanikla.  

Nepochybný obranný nebo „pevnostní“ účel a dobový sloh – renesance, podmínil architektonický ráz, kterým je nejspíše „rozložitost“ stavby. Ta je určujícím a progresivním prvkem v době, kdy jsou kostely goticky cítěny a renesance se projevuje spíše v architektonickém detailu.

Do kostela vstupujeme předsíní pod věží. Také jednolodní prostor kostela působí rozložitě, neboť se doširoka otevírá vítězným obloukem do presbyteria, ale hlavně do bočních kaplí v příčné „křížové“ lodi. Loď kostela, stejně jako presbyterium,  jsou zaklenuty žebrovou klenbou.Interiér kostela díky novogotickým tribunám, kazatelně a oltářům, působí romanticky. O to se zasloužila rodina majitelů panství – Blücherů z Wahlstatu.

Ve 2. polovině 19. století vtiskli Blücherovi interiéru kostela novogoticko-romantický ráz.

V kostele Nejsvětější Trojice se nachází dvě krypty, které dal zřídit zakladatel Pergole Tvorkovský. V roce 1929 byl zde pohřben Lothar hrabě Blücher, majitel raduňského panství. Od té doby se do krypty již žádné ostatky neukládají.

U příležitosti oslav 400 let od vysvěcení kostela, přivezli naši hosté z německé Kebry jako symbol přátelství lípu, která byla společně  dne 11.5.2003 vysazena v prostoru za kostelem.            

Kostel, včetně přiléhajícího hřbitova,  je majetkem  Římskokatolické církve.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)