Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bohdalice-Pavlovice (obec) [2976]



Obec Bohdalice-Pavlovice se nachází v okrese Vyškov, kraj Jihomoravský. Leží 9 km jižně od Vyškova při silnici Vyškov - Bučovice. Obec vznikla v roce 1964 sloučením původně samostatných obcí Bohdalice a Pavlovice. Ke dni 25. 2. 2008 zde žilo 809 obyvatel. Obec má půdorysně nepravidelnou náves částečně zastavěnou s kostelem situovaným na severní straně návsi. Vsí protéká Bohdalský potok, ústící do potoka Rostěnického. Od roku 1785 je součástí Bohdalic nově založená osada Manerov.

První zmínka o obci pochází z roku 1337, kdy se v historických pramenech objevuje pán Vojtěch z Bohdalic. Po roce 1368 byly Bohdalice rozděleny na čtyři části, které spravovaly různé rody. Až roku 1420 Ondřej z Pavlovic opět sjednotil celou obec. Později se zde vystřídalo několik vrchností. V roce 1638 vdova po Lukášovi Dembinském - Eliška Dembinská prodala veškerý majetek olomouckým jezuitům za 20 000 zl. mor. Jezuitům statek náležel až do násilného zrušení řádu v roce 1773. V roce 1778 prodala rakouská státní správa  Bohdalice Mannerům, kteří zde působili až do roku 1945, kdy byl jejich majetek opět zestátněn.

K významným památkám patří farní kostel Nanebevzetí Panny Marie postavený v empírovém slohu v letech 1807-1814 nebo barokní socha sv. Jana Nepomuckého z první třetiny 18. století u kostela.

V obci je strojírna v níž se vyrábějí solární panely.

Název Bohdalice patrně pochází od nějakého Bohdala či Bohdana, který byl pro vesnici důležitou osobou a proto byla pojmenována podle něj...


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bohdalice-Pavlovice (obec) Vyškov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)