Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Opava » hrad, zámek, tvrz » Dolní Životice (zámek)

Dolní Životice (zámek) [29711]



Zámek ve své dnešní podobě byl postaven svobodným pánem Karlem Františkem Orlíkem z Laziska, který vlastnil Životice od roku 1721 do roku 1770. On i jeho předkové sídlili původně v tvrzi zbudované po roku 1356 Bulačem (Boleslavem) ze Schoensteinu. Tato tvrz stála na místě bočního křídla dnešního zámku. V třicetileté válce byla tvrz těžce poškozena a dobové prameny (inventáře) svědčí o tom, že byla sotva obyvatelná. To byl možná jeden z důvodů, proč svobodný pán Karel František Orlík přikročil k jejímu stržení a ke stavbě nového sídla. Zámek byl vybudován v barokním slohu. Měl 47 pokojů, 4 velké sklepy a 2 kuchyně. Později byly přistavěny boční věže. V jeho sousedství byl vysazen okrasný park francouzského typu. Velkorysá stavba však zadlužila Orlíky tak, že s obtížemi plnili závazky k lennímu pánu a proto prodali roku 1800 zámek hraběti Larisch-Mönichovi.
   Rodina Larisch-Mönichů, která vlastnila zámek téměř 100 let, provedla na zámku stavebně citlivé úpravy o vedle bohatého okrasného parku s oranžerií založila také užitkové zahradnictví a sad. Zámecká budova se dnes skládá ze dvou křídel a má půdorys nepravidelného "L". Její průčelí je členěno ozdobnými římsami, věžicemi a cimbuřími, k nárožím přiléhají mohutné válcovité věže. Vnitřek je podstatně změněn novodobými nešetrnými úpravami. Celek představuje významnou památkovou hodnotu. Odborný průzkum ukázal, že zámek je v podstatě rozlehlou renesanční tvrzí. Celý hlavní trakt i s věžemi na nárožích je vystavěn z kamene. Odborníci jsou přesvědčeni, že zámek v sobě ukrývá nejstarší jádro tvrze ze 14. - 15. století.
   Pozoruhodná je i stavba barokní oranžerie v areálu parku, dnes degradované na skladiště a garáž. Vlastní park byl až do 40. let našeho století dobře udržovaným francouzským parkem s geometricky řešenými plochami záhonů, keřů a trávníků. Dnes jsou tu jen zbytky vzácných dřevin, z nichž 13 patřilo jehličnanům a 42 listnáčům. Hned u vstupní brány byl dvoukmenný zerav řasnatý, pocházející ze severní Ameriky, dále jedle kavkazská, borovice vejmutovka, dub bahenní a jasan pensylvánský. Samostatnou část parku tvořily zbytky řady kdysi uměle tvarovaných zeravů západních, některých druhů cypřišků a zeravu východního. Tato část parku byla pěstována ve francouzském stylu.

Když roku 1897 získal zámek koupí hrabě Kamillo Razumovský, znamenalo to jeho další rozkvět a hospodářský rozvoj k zámku náležejícího velkostatku. Syn hraběte Kamilla Ondřej, žil na zámku až do konce 2. světové války. Po válce převzala zámek okresní správa a propůjčila ho české Charitě. Ta ho až do roku 1950 využívala jako ústav pro duševně nemocné děti. Po roce 1950 zámek spravuje armáda a používá ho jako kasárna pro smutně známé jednotky PTP, v nichž sloužili z trestu z hlediska tehdejšího režimu politicky nespolehliví občané. Po armádě (od roku 1965) užívá zámek opět zdravotnictví jako psychiatrickou léčebnu. Od roku 1969 zámek opět užívá armáda. Po stavebních úpravách ho adaptovala na sklad. Touto adaptací byly značně zdevastovány umělecko-historické hodnoty interiéru zámku. V červnu 1993 byl zámek slavnostně převeden za přítomnosti ministra obrany Baudyše a náměstka ministra kultury Kněžílka z působnosti ministerstva obrany pod pravomoc ministra kultury.
   Během několika málo let býl zámek přestavěn, rozšířen a upraven pro pobyt mentálně postižených lidí. Základní studie opravy zámku byla zpracována tak, že vnější podoba zámku je zachována a veškeré zásahy byly citlivě posuzovány. Na východní straně zámku došlo k jeho rozšíření o další trakt, podobný západní části, takže půdorys zámku, který měl dosud podobu písmene "L", má podobu písmene "U". Předpokládalo se, že tato přestavba historické o umělecké hodnoty zámku nejen zachrání, ale i rozmnoží. Budoucím správcem zámku je od roku 1996 okresní ústav sociálních služeb.
   V úředním seznamu kulturních památek je vedena i Kaple svátek Povýšení svatého kříže. Tyto poutě (zvané také slezské poutě) mají dlouholetou tradici a scházívala se na nich procesí z blízkého i dalekého okolí, až do padesátých a šedesátých let,kdy jejich pořádání naráželo na dobové potíže. Kaple stojí na silnici vedené od zámku ke státní silnici Opava - Olomouc. Tato spojovací silnice je lemována alejí kaštanů a líp, které jsou pozoruhodnou přírodní památkou.
  


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)