Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zámek-Malešov (zámek) [29602]



Zámek Malešov je architektonicky nevýrazná stavba s nepříliš dlouhou historií. To je také důvodem, proč si jej povšimne snad jen čas od času některý z návštěvníků mnohem významnější, se zámkem sousedící tvrze. Malešovský zámek navíc patrně nikdy nebyl panským sídlem v pravém slova smyslu.

 

Malešovský zámek postavili snad Šporkové ve druhé polovině 17. století, když byla stará tvrz přestavována pro hospodářské účely a četné stavební úpravy zasáhly i přilehlý dvůr. Poprvé se zámek výslovně připomíná v soupisu malešovského panství z r. 1738, které nedlouho předtím velice zadlužil jeho majitel hrabě Karel Jáchym Breda. Malešovský zámeček však, ač ještě v letech 1824 – 1827 empírově přestavěn Karlem Maxmiliánem Dalberg–Osteinem, jaké panské sídlo v pravém slova smyslu nikdy nesloužil; mnohem spíše byl využíván jako kanceláře a byty úředníků. Potřebám velkostatku sloužil až do r. 1945, kdy byl dědičce Dalberg–Osteinů Marii Salmové zkonfiskován a upraven pro potřeby školství.

 

Zámek Malešov stojí při bývalém dvoře, severně od staré malešovské tvrze. Je to empírová, nicméně architektonicky nevýrazná stavba. Budova na půdorysu obdélníku má jedno patro a je kryta vysokou valbovou střechou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)