Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Kutná Hora » divadlo » Městské Tylovo divadlo - Kutná Hora (divadlo)

Městské Tylovo divadlo - Kutná Hora (divadlo) [29600]



Dnes již historická budova, jak sám název napovídá, je spjata s významnou postavou českého divadla a národního obrození, s osobností Josefa Kajetána Tyla. J.K.Tyl, kutnohorský rodák, první formuloval veřejně myšlenku na vybudování samostatného divadla v Kutné Hoře pro tehdejší ochotnický spolek Tyl, který byl v Kutné Hoře a jehož byl Tyl sám členem. Jeho myšlenka dostala konkrétní podobu v roce 1931, kdy na základě projektů kutnohorských architektů ing. Rudolfa Hraby a jeho bratra ing. Josefa Hraby byla zahájena stavba divadla. Slavnostní otevření divadla se konalo pouhých 25 měsíců po zahájení stavby - 12.listopadu 1933.

Divadlo má charakter moderní funkcionalistické budovy, velmi dobře architektonicky i technicky řešené, která se nachází v centru města. Hlediště divadla má kapacitu 630 míst, z toho 6 bezbariérových. Kromě hlavního sálu, má divadlo menší sál - tzv. loutkovou scénu, která byla v minulosti využívána místním loutkářským souborem. V současné době má tyto prostory v pronájmu jazyková škola. 

Budova zprvu sloužila výše zmíněnému Ochotnickému spolku Tyl, který ji využívá ke své činnosti i v současné době. Divadlo funguje bez vlastního profesionálního souboru. Programovou náplní divadla je organizace kulturně společenského života ve městě v návaznosti na prostory budovy divadla - realizují se zde vystoupení profesionálních, ale i amatérských scén, koncerty, taneční pořady pro děti i dospělé, pořádání cyklických programů, přehlídek, soutěží, festivalů, příležitostných programů, pronájmů. Divadlo je centrem kulturního dění nejen pro místní návštěvníky, ale i pro blízké okolí. Specializuje se především na hostování špičkových divadelních souborů z Prahy, sporadicky dává příležitost i krajským divadlům, vystupují zde významné hudební soubory.

Pravidelně zde hostují nebo hostovali špičkoví umělci a soubory téměř všech pražských divadelních scén - Národního divadla, Divadla Na Vinohradech, Karlínského Hudebního divadla, Činoherního klubu, Divadla ABC, Divadla Komedie, Divadla Pod Palmovkou, Divadla Metro, Studia Ypsilon, Divadla Na Fidlovačce, např. J. Hlaváčová, L. Munzar, V. Harapes, M. Drotnerová, J. Jirásková, J. Bohdalová, B. Bohnadová, V. Brodský, J. Bláha, R. Lukavský, J. Vinklář, D. Kolářová, J. Hanzlík, V. Preis, P. Kostka, J. Langmajer, J. Lábus, J. Kaiser, J. Abrhám, K Fialová, P. Nárožný a celá řada daląích jmen z oblasti dramatického umění. Z hudebních oblasti zde hostovala i Česká filharmonie pod taktovkou V. Neumanna, Východočeský kom. orchestr, ale i umělci zahraniční spolu s předními domácími interprety jako jsou J. Suk, I. Štraus, Č. Pavlík, I. Ženatý, J. Svěcený, P. Šporcl, I. Moravec, E. Haken, I. Žídek, L. Márová, I. Mixová, R. Janál, J. Horáček, J. Panenka, I. Klánský a řada komorních souborů...

Tylovo divadlo bylo a je často využíváno pro natáčení televizních pořadů, ale i filmovými štáby pro natáčení filmů, konají se zde setkání např. firemní, charitativní, státních organizací, spolků apod. .. 

Kromě toho je Tylovo divadlo dějištěm různých festivalů, soutěží a přehlídek - Mezinárodní kytarové soutěľe, Přehlídky dětského scénického tance, Dětské divadelní přehlídky, soutěže Miss Kutná Hora, Operního týdne aj....


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)