Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Křtěnov (obec) [2958]



Nejprve je třeba se zmínit o době nejdávnější, protože dosud o vzniku naší obce nebyla vydána žádná zpráva. Nejstarší písemnost je z roku 1447,kdy Jan z Perštejna napsal své manželce Bohunce kromě jiných okolních obcí i naši obec.
Další zprávy uvádějí:

Rok 1482 - Vilém a Vratislav z Perštejna propustili poddaným ve vsi Kčenov právo odůmrtí.
Rok 1496 - pánové z Pernštejna získali zboží hradu Louka. S hradem byl spojen i Kčenov a tím se dostal k panství Kunštátskému jako Olešnice
Rok 1500 - osvobozen Kčenov od čepování panského vína
Rok 1515 - osvobozen od bezplatného vožení panských ryb

Toto jsou nejstarší písemné památky o naší obci.

Kdy a kým byla naše obec založena neznáme. Ale pan J. Višinka v dějinách Olešnice se domnívá, že jméno Kčenov, Křtěnov a podobně vzniklo podle zakladatele obce a bylo několikrát měněno. Až v roce 1926 bylo Kčenovu nařízeno užívat jméno nynější. Obecní zastupitelstvo protestovalo, chtěli, aby se obec jmenovala Kčenov. Bylo jim však vysvětleno, že Křtěnov je jediné správné pojmenování a proti rozhodnutí není dalšího odvolání. Dále o vzniku Křtěnova pan Višinka nemluví, ale vše se dá pochopit z jeho dalších jistě pravdivých úvah.

V polovině 11. století byl na území mezi Litomyšlí a Černou Horou hustý prales a v něm se kromě jiných újezdů nacházel i újezd olešnický, to jest olešnická Moravská Strana, od Bartoňových za kulturní dům. Olešnice město bylo založeno ve druhé polovině 13. století. Dříve byl založen Crhov nebo s určitostí Crhovská tvrz, protože crhovský katastr sahá až po samou Olešnici a taktéž až po Křtěnov, kde katasrální hranici tvoří potok Olešnický. Loucký, neboli panský dvůr si zabral lepší pozemky až po samou Olešnici a mezi Olešnickým a Prosetínským katastrem. Západně od Olešnického potoka, na stávajícím místě, byla založena naše malá obec. Domníváme se, že se tak stalo koncem 13 století.

Obec byla hned z počátku rozdělena na 10 půllánových zemědělských usedlostí a 4 čtvrtláníky nebo podsedky. Jak se přeměna pozemků na úrodnou půdu přetvářela si obtížně dovedeme představit.

Hrad Louka vznikl o něco později za panování Karla IV. Jak se naše obec utvářela, jak naši předkové žili se podobá tomu,jak tento stav popsal pan Josef Krušina ve své vydané knize "Dějiny Trpína a okolí" a pan Josef Višinka v "Dějinách městečka Olešnice".

Další záznamy o Křtěnově pochází až z doby po 30 leté válce, z roku 1656 až 1678. Jsou to záznamy zapsané hrabětem z Lamberka Fridrichem Kašparem, panujícím na Kunštátě. Byly pořízeny za účelem zavedení a utužení roboty. Uvádí ve Křtěnově 15 poddaných.10 pololáníků, 1 čtvrtláník a 4 podsedníci. V té době už byla naše obec očíslována a čítala asi 24 chalupy. Hospoda č. 21, mlýn č. 22 i mlýn Podhrádský č. 23 byly panské. Počet obyvatel Křtěnova z té doby není znám, ale domníváme se, že jich bylo velmi málo, protože v té době se uvádí ve Křtěnově 3 zemědělské usedlosti pusté - neobydlené. Plné osídlení Křtěnova je až po roku 1680.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Křtěnov (obec) Blansko



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)