Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kamenná Lhota (osada) [29578]



Uprostřed lesů zažínající Českomoravské vysočiny leží osada Kamenná Lhota, která se nachází 550 m.n. s drsnějším podnebím.

Leží velmi vysoko v prameništi potoků, odtud plynou k řece Sázavě a část potoku teče přes Kutnou Horu k Labi a tvořila odlehlou část, která patřila ke zboží pečeckému. V roce 1689 hrabě Hanuš Frydrych z Trautmansdorfu od jezuitů koupil statek Žandov s rozsáhlými lesy, připojil Kamennou Lhotu k panství pečeckému, dal vymítit část žandovskýchlesů a založil poplužní dvůr, krčmu a čtyři domky. Od těto dob dějiny kamennolhotecké splývají s dějinami pečeckými. Když se stal Joachim Karel Breda pánem pečeckéhopanství dal v roce 1730 vymítit další lesy azměnil je na pole. V roce 1760 zde bylo kromě panského dvora 9 domů s e 77 obyvateli, mlýn na řezání prken (pila) a krčma. V roce 1840 zde stála nejen pila ale i vinopalna, draslárna (budova, kde se vyrábí draslo) a myslivna.

Kolem Kamenné Lhoty byla soustava 9 rybníků, při průtrži mračen se největší z nich „Kukelský“ protrhl a vzal sebou ostatní, hráze byly protrženy a částečně odplaveny. K obnovení rybníků nedošlo a plochy se zalesnily. Obec neměla žádné jmění, výměra celé obce bylo 624 ha z toho 109 ha polí a luk a 515 ha lesa.

Až do roku 1925 nebyla Kamenná Lhota samostatnou katastrální politickou obcí, ale pouze osadou patřící k obci Sudějov. Proto býval v Kamenné Lhotě ne starosta, ale první radní - Václav Petránek - hostinský a chalupník z čp. 12.

Prvním starostou Kamenné Lhoty byl Josef Táborský z čp. 8, ale pouze půl roku, vystřídán byl Jaroslavem Nešporem čp. 4 (1925-1935). Za okupace byl odvezen do Kolína, poté do Terezína a do Drážďan kde byl 2.8. 1944 popraven.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kamenná Lhota (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Kamenná Lhota (osada) Kutná Hora



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)