Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kněž (osada) [29577]



Obec Kněž leží jižně 2,5 km od Čestína ve výšce 460 m n.m.

Obec se rozděluje podle historických záznamů na dvě části. První se nazývá v „Úvoze“ a druhá část u „Karbanových“ a dvůr Víska. Západně od obce teče Čestínka a východně pramínek od Čenovic sem spěchá, aby své vody vlil do potoka Krasoňovického. V malebném údolí se pak pod vsí jihozápadně spojí s Čestínkou. Údolí lemují kopce které měří 490 a 465 m n.m.

O Kněži se objevuje první písemná zmínka již ve XIV. století. V době kdy kněz Zdeněk založil na Čestíně Kostele kaple oltářníků, vykázal platy a pozemky lidem ve Kněži. Podle tohoto zápise v knihách roku 1309 bylo zřejmé, že Kněž byla majetkem tohoto kněze Zdeňka. Dne 14.ledna 1417 Příba z Polipes prodává své dědictví včetně vsi Kněž Zdeňkovi z Janovic a Veselovi ze Lhoty. V roce 1470 - 87 vlastní ves Beneš z Kasanic a Kněž prodává Slavatovi z Chlumu. V roce 1496 Kněž patří ke statku hodkovskému, protože byla majetkem Heřmana Bohdaneckého z Hodkova. Syn Heřmana Bohdaneckého-Kuneš - odprodal v roce 1524 ves Michalovi Slavatovi z Chlumu. V této době Kněž i Čestín patřily ke Kácovu . V roce 1603 sice Kněž byla zařazena k majetku zručskému, ale již v roce 1608 znovu byla odkoupena Karlem Čejkou z Olbramovic a znovu patřila ke Kácovu. Od té doby i když se na Kácově vystřídalo hodně majitelů zůstala Kněž stále majetkem Kácova.

Do roku 1922 byla Knež, dvůr Víska a Čenovice jedna politická a katastrální obec. Po tomto roce bylo povoleno rozdělení na dvě místní obce.

Mezi nejstarší rody ve vsi patřili: rodina Petráskova, Sůvova, Aronova a Cendelínova.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kněž (osada) Kutná Hora



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)