Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Čenovice (osada) [29576]



Podle pověsti stávalo několik domů (3-7) v lese Pohoří u staré studně. Toto místo se nazývalo Čenovičky. Za válek se obyvatelé uchylovali do lesů a po potoce směrem vzhůru se usadili a zde stojí nynější ves Čenovice.

Čenovice držel v XV. Století Jindřich Popel z Vesce a prodaj je r. 1489 Slavatovi z Chlumu. Roku 1603 prodal Adam Slavata Jáchymovi Kalenicovi z Kalenic a připojil ke Zručskému panství. V roce 1614 koupil Čenovice s krčmou Karel Čejka z Olbramovic. Do roku 1922 byli Čenovice, Kněž a Víska jedna politická a katastrální obec. Po tomto roce bylo povoleno rozdělení na dvě místní obce.

Čenovice leží půl hodiny jihovýchodně od Čestína. Rozkládá se na obou svazích úžlabiny, kde protéká potůček zvaný Čenovka. Tento potůček pramení nade vsí v lukách nazývaných Volšinky. Rozděluje obec na dvě části, východní strana se nazývá „Náhorsko“ a západní strana „Dolejsko.“

Nejstarší rodiny v obci jsou: rodina Karbanova, Novotnova, Píchova a Petráskova.

Na návsi stojí kaplička, která byla postavena v roce 1920 a vysvěcena Panně Marii a na památku zde byly každoročně slavné mše a poutě. Kaplička měla svůj fond od Josefa Sůvy z Ameriky, bývalého rolníka ze Kněže. Obnos směl být použit jen na opravu kapličky. Fond obnášel 300 Kč.

V Čenovicích v roce 1862 byly postaveny dva kříže. Jeden je na návsi naproti čp. 9 a druhý u cesty vedoucí z Čenovic od hostince J. Vondrušky (dnes čp. 5) do Čestína, na rozhraní katastru obou obcí.

Sbor dobrovolných hasičů byl v Čenovicích založen poté co v roce 1888 vznikl v sousední osadě Kněži požár, kde padlo za oběť živlu několik stavení. Tato smutná událost byla hlavní pohnutkou k založení hasičského sboru. V roce 1889 svolal obecní starosta Fr. Sýkora valnou hromadu, kde se přihlásilo 25 členů do hasičského sboru. V roce 1899 byla postavena hasičská zbrojnice, která v současnosti slouží i pro kulturní život v obci.

V obci byly pořádány taneční zábavy asi 5x do roka a hasičský sbor založil divadelní kroužek. Divadlo se hrálo také 5x do roka a výtěžek šel do hasičské pokladny. Návštěvnost byla vždy velká.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Čenovice (osada) Kutná Hora



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)