Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kasanice (osada) [29575]



Západně 2,5 km od Čestína leží po obou stranách okresní silnice osada Kasanice. Opodál Kasanic západně teče Losinský potok, nesoucí své vody pod Kácov do řeky Sázavy. K osadě Kasanice se počítají také Žichovice - dvůr s lihovarem a samota Na Pile. Dominantou údolí u Kasanic jsou nesporně dva mlýny - Kasanický a Petrovický.

Prvním známým majitelem byl Beneš z Kasanic, který předal ves roce 1481 Ondrovci z Jisbice a ten je r. 1487 prodal Slavatovi z Chlumu. Koncem XV. století držel Kasanice a Kněž Heřman Bohdanecký z Hodkova a náležely k Hodkovu. Později se dostaly Kasanice ke zboží čestínskému, jehož majitelem byl Adam Slavata z Chlumu. V XVIII století koupil statky čestínské pán na Kácově, hrabě Karel Joachim Breda a obě panství spojil v jedno. Od roku 1713 byly Kasanice připojeny ke statku kácovskému.

Děti z Kasanic patřili školou do r. 1866 do Čestína, poté do Petrovic a měšťankou do Kácova.

Mezi nejstarší rodiny v obci patří rodina Petráskova a Rejhonova.

Roku 1896 byl založen v Kasanicích sbor dobrovolných hasičů. Stříkačka pro sbor byla zakoupena od firmy R.A. Smékal na Smíchově. V roce 1898 osada Kasanice vystavěla hasičskou zbrojnici.

Uprostřed vesnice stojí kaplička, která byla postavena roku 1910. Dobrovolnou sbírkou roku 1925 bylo opatřeno 572 Kč na nový zvonek. Zbylou část doplatila obec.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Kasanice (osada) Kutná Hora



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)