Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Čentice (osada) [29572]



Nedaleko Čestína leží ve výšce 460 m.n. vesnička, která se jmenuje Čentice - dříve Čenětice(tak stojí psáno ve starých listinách). V 7 popisných číslech zde bydlelo 26 obyvatel. Domy stojí porůznu buď v zahradách nebo o samotě. Výměra celé obce je 34 ha. Do katastru obce náleží velký rybník se jménem Polexina, do kterého vtéká potůček Žichovický. O původu Čentic není dochováno žádných určitých zpráv,ale je zřejmé, že vesničkuosadili páni na Čestíně Kostele svými poddanými, aby tu v málo tehdy lidnaté krajině měli více lidu. Soudí se také podle toho, že již v dávném věku tvořily Čentice část zboží Čestin Kostela. Až v XVIII. století je zmínka, když Karel Jáchym Breda koupil čestinkostelské panství v roce 1713, kdy v majetkubyly jmenovány Čentice. Hrabě Breda spojil zboží čestinkostgelské s panstvím kácovským a od těch dob zůstaly Čentice i s Čestinem Kostelem při panství kácovském.

V roce 1965 bylo v Čenticích 12 čísel popisných a 37 obyvatel. Dnes je stále 12 čísel popisných a trvale bydlících obyvatel také 12.

Vesnička je to však malebná a majitelé domů se snaží své chaloupky zkrášlovat a vylepšovat. Také čentický vrch, který je posetý chatičkami a pyšně se tyčí nad Čestínem poskytne návštěvníkům jedinečný pohled a výhled na čestínský kraj.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Čentice (osada) Kutná Hora



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)