Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Milotice (osada) [29571]



Obec Milotice leží severně půl hodiny pěší chůze od Čestína ve výšce 500 m n.m.

V roce 1946 bylo ve 28 číslech popisných 110 obyvatel. Domy stojí porůznu, tvoří náves a malý potůček dělí vesničku na dvě poloviny.

Nejstarší rody zde byly : rodina Forejtova, Svobodova, Suchých a Vránova.

Milotice sahají svým založením asi do XIV. století, kdy byly zvláštním statkem, protože již v roce 1470 Anna z Častolovic a z Talmberka své dědictví v Miloticích prodala Slavatovi z Chlumu, pánu na Čestin Kostele za 132 zl. S podmínkou, že si je může po 6 letech vyplatit. Anna z Častolovic je však nevyplatila a proto zůstali Milotice i nadále při Čestin Kostelu. A protože od této byly Milotice stále při zboží čestínském, jsou tedy i dějiny Milotic stejné jako Čestína. Milotice, Čentice , Morány a Čestín tvořily jeden obecní úřad a také společnou kroniku, která se začala psát od roku 1902.

Podle historických zápisů se jako zvláštnost u Milotic uvádí, že občané byli horliví protestanti a tajně se scházeli ještě v roce 1673 s nekatolickým predikantem(kazatelem), který se zdržoval v některé osadě.

V současné době jsou Milotice spíše rájem chalupářů. Vždyť statistika je neúprosná dnes je pouze osm domů trvale obydleno. Ale i přes to, se v Miloticích schází mládež na návsi, kde mají k dispozici ke sportovnímu vyžití pinponkový stůl, hojná účast je i při pálení čarodějnic.

V minulých letech byla opravena kaplička a na návsi byl odbahněn rybník s novou výpustí. V loňském roce byla opravena cesta, která spojuje Morány a Milotice. Pro milovníky výletů do přírody jak pěšky tak na kole zdejší příroda nemůže zklamat.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Milotice nad Opavou (obec) Bruntál
obec, osada Milotice (obec) Hodonín
obec, osada Milotice (osada) Kutná Hora
obec, osada Milotice nad Bečvou (obec) Přerov
obec, osada Milotice (osada) Pelhřimov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)