Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Křetín (zámek) [2957]



Tvrz připomínána poprvé roku 1521, ale existovala patrně již dříve, místní zemanský rod doložen od 14. století. Na přelomu 16. a 17. století přestavěli Vojeničtí z Vojenic tvrz v nevelký renesanční zámek. V roce 1852 vyhořel a jeho tehdejší majitelé Desfours - Walderode nechali budovu přestavět na sídlo hospodářské správy panství a v sousedství vybudovali nový pseudoklasicistický zámek.Ten je v současné době účelově využit, přilehlý park je ovšem veřejnosti volně přístupný.

K nejznámějším budovám v obci Křetín rozhodně patří bývalé sídlo (zámeček či venkovská vila) dřívějších majitelů zdejšího panství, rodu Des Fours-Walderode, v němž se již od roku 1948 nachází dětská ozdravovna. Budova je obklopena zámeckým parkem z 19. století. Součástí parku je jednak naučná stezka kolem vzácných dřevin a také kondiční FIT-trasa (v délce asi 2 km, vybudovaná dle švýcarského vzoru), na které musí děti vykonávat určité cviky - buď na přírodním nářadí (hrazda, kladina, žebřík...), nebo s náčiním (dřevěná polena).  V areálu zahrady slouží dětem v teplém počasí otevřený bazén (12m x 6m), minigolf, ruské kuželky, pískoviště, hřiště, prolézačky apod

Hlavní budova je uvnitř moderně zařízená. Kromě ubytování je zde dětem k dispozici tělocvična, kde mohou využít rotopedy, step trenažéry nebo zde probíhá cvičení s gymbaly apod. Dále v zařízení děti využívají klubovny, prostornou jídelnu s moderním vydávacím pultem, velkou halu, místnost určenou k inhalacím atd. Kapacita ozdravovny je 70 lůžek. V nově zrekonstruované vedlejší budově, pavilonu Sýpka, je 6 pokojů pro maminky s dětmi. První patro slouží základní škole při dětské ozdravovně a v suterénu jsou slunné prostory mateřské školy, určené nejmenším klientům zdravotnického zařízení.

Dětská ozdravovna Křetín je na jižní Moravě v současnosti jediným zařízením svého druhu. Od r. 2006 je ozdravovna držitelem osvědčení, že systém managementu jakosti organizace odpovídá normě ČSN EN ISO 9001:2001.

Léčebné pobyty jsou celoroční a jsou určené pro děti od 3 do 15 let, a to zejména pro děti opakovaně nemocné (astma, bronchitida, nechutenství, neurotické potíže, snížená obranyschopnost, vadné držení těla apod.) obézní nebo ohrožené životním prostředím. Součástí léčebných programů je endogenní dýchání přes Frolovův dýchací trenažér, dechová rehabilitační cvičení s hrou na zobcovou flétnu (dle prof. Žilky), facilitační terapie (míčkování), individuální inhalace, severská chůze, Priesnitz walking (severská chůze kombinovaná s dechovým cvičením a ochlazováním končetin), cvičení na vadné držení těla, pravidelné otužování, max. pobyt venku, kondiční cvičení, cvičení na gymbalech, rotopedech, aerobik, redukce hmotnosti (průměrný úbytek 6 kg).

Zdroj:http://kretin.eu/?MI=16


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)