Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Vsetín » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Kateřiny - Zubří (kostel)

Kostel sv. Kateřiny - Zubří (kostel) [29548]



Římskokatolický kostel s přilehlým hřbitovem a parkovou úpravou okolí je dominantou obce. Kromě náboženských obřadů se v něm pořádají také pěvecké a varhanní koncerty. Stavba kostela zasvěceného sv. Kateřině Alexandrijské, panně a mučednici, byla zahájena v roce 1785 a dokončena o tři roky později. Při generální opravě exteriéru i interiéru r. 1892 byly instalovány nové varhany. Úpravy pokračovaly i po roce 1900 - postupně byl dohotoven nový barevný presbytář, o několik let později pak Křížová cesta.
Válečné problémy se však nevyhnuly ani obci, ani kostelu. V r. 1917 byly na válečné účely zabaveny dva zvony, o rok později i varhanní píšťaly. K dalším úpravám došlo až v roce 1973, kdy byl vymalován interiér kostela a oltář byl postaven směrem k věřícím. Až po roce 1989 byl renovován svatostánek a za finančního přispění věřících instalovány nové varhany. Pro zlepšení interiéru a pohody bylo zabudováno elektrické topení. Farní kostel sv. Kateřiny je zapsán do seznamu kulturních památek pro svou ojedinělou trojlodní dispozicí s vestavěnými emporami.

Farní budova nesloužila vždy svému původnímu účelu - v padesátých letech byly v jejích prostorách zřízeny kanceláře zemědělského družstva a krejčovské provozovny. Budova hodně utrpěla požárem v roce 1984, její generální oprava se podařila až o 6 let později. Nyní fara opět slouží církvi a žije rušným životem. Poskytuje prostory pro aktivity dětí a mládeže, zuberskou Scholu, Chrámový sbor a farní radu.
Pěvecký sbor "SCHOLA od sv. Kateřiny" vede Marie Majerová.

Bohoslužby:

Neděle:
Po, St, Pá:
Út, Čt:
So:

7.45 a 11.00
17.30
6.30
7.45

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)