Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Šumperk » historická budova » Geshaderův dům - Šumperk (historická budova)

Geshaderův dům - Šumperk (historická budova) [29421]



Geschaderův dům zřejmě patřil původně k dominikánskému klášteru.

V 16.století se dostal do soukromého vlastnictví a od té doby v něm žila řada významných měšťanů.
Prodělal celou řadu přestaveb, dnešní klasicistní podobu získal po roce 1780. Historicky cenné jsou především sklepní prostory a mansardové podkroví.

Nejvýznamnějším majitelem tohoto domu byl Heinrich Peschke, jenž díky tajemství výroby tripu (polosamet), která byla snad jediná svého druhu na evropském kontinentu, získal značné bohatství. To byl asi hlavní důvod, proč byl obviněn z čarodějnictví a vystaven nelidskému 11 let trvajícímu mučení. Peschke a jeho žena byly nejstatečnější oběti inkvizičních procesů.

Roku 1921 byl dům předán městskému muzeu, které zde sídlilo až do roku 1959, kdy byly sbírky přesunuty a dům převzal okresní archív.

Dne 24. května 1991 byl dům předán městu. Rozsáhlé renovační práce proběhly v letech 1994-95. Dům byl nazván Domem evropského setkávání. V domě sídlí německá knihovna (partnerské město Šumperka Bad Hersfeld z Německa), je zde řada informací o německé historii regionu, v domě jsou pořádány besedy, setkání partnerským měst, je střediskem německé menšiny na severní Moravě.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)