Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Býkovice (obec) [2930]



Ačkoli je první písemná zpráva o naší obci doložena k roku 1264, neznamená to, že by tohoto roku skutečně vznikla. Tehdy je totiž od biskupa Bruna dostal lénem Konrád z Hucsarie, šlechtic pocházející pravděpodobně ze severozápadního Německa. Název obce je však ryze český. Jeho základem je zřejmě osobní jméno Býk; je tedy tvořen patronymickou příponou a označoval ves lidí Býkových. Znamená to tedy, že řečený Konrád nebyl jejím zakladatelem, obec sama byla starší a její vlastnictví na něj z rukou biskupových pouze přešlo.

Archeologické nálezy ze starší doby bronzové v lokalitě "Příčník". Na Příčníkách je pravěké sídliště z doby bronzové. Nalezeny zde byly střepy a bronzy. Staré sídelní území. Mnoho pravěkých kultur. Lesostep. Pravěké cesty. Černozem, první zemědělci v mladší době kamenné.

První role na stepi. Později pole rozšiřována, též žďářením (trať Žďár). Že zde byly aspoň pokusy s pěstováním vína, svědčí trať Vinohrádek.

Staré čelední jméno svědčí o založení slovanské osady – stejně jako jména Lysice, Drnovice, Sebranice.

V Býkovicích bývala tvrz, podle níž se psala vladycká rodina. Od roku 1549 jsou Býkovice uváděny jako součást panství černohorského. Býval zde panský dvůr.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Býkovice (obec) Blansko
obec, osada Býkovice (osada) Benešov
obec, osada Býkovice (osada) Benešov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)