Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Svitavy » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Petra a Pavla - Svojanov (kostel)

Kostel sv. Petra a Pavla - Svojanov (kostel) [29235]



Kostel sv. Petra a Pavla, tam kde je nyní presbyterium farního kostela, stávala původně kaple a vedle ní v poli asi na místě, kde dnes roste památná lípa, stávala dřevěná zvonice, v níž byl umístěn veliký zvon darovaný hrabětem Zárubou z Hustiřan.

Nynější kostel byl dostavěn r. 1789 a r. 1787 vysvěcena povýšen na farní. Ještě v roce 1850 zde byly dva velmi staré obrazy v okrouhlých rámech, představující apoštoly sv. Pera a Pavla. Obrazy pocházely z původní kaple.

Na hlavním oltáři jsou dvě sochy andělů, soška Panny Marie a obrazy apoštolů, jimž je kostel zasvěcen. V kostele se dosud chová starožitná, částečně pozlacená monstrance se zárubovským erbem a letopočtem 1698, šest starobylých cínových svícnů s erbem Rašínů, letopočtem 1664 a písmeny W-A-R-I-R, znamenajícími slova Wenzel, Anna Rašín in Riesenburg.

Kazatelna prý pochází ze zrušeného kláštera v Sedlci u Kutné Hory. Dosti zachovalé obrazy “Křížové cesty” malované na plátně z r. 1776. Velkou památkovou cenu má obraz sv. Jana Nepomuckého.

Bohoslužby se konají:

NE  08:45 - letní čas


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)