Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Svitavy » kostel, kaple, synagoga » Kostel Svatého Josefa - Svitavy (kostel)

Kostel Svatého Josefa - Svitavy (kostel) [29233]



Pseudorománská trojlodní stavba kostela svatého Josefa byla založena v roce 1894 a stojí v katastru obce Čtyřicet Lánů. Byla vybudována na základě plánů dvorního stavitele Josefa Schmalzhoffera z Vídně. Stavbu prováděl stavitel Václav Ryšavý. Vnitřní malby zhotovil kostelní malíř Erwin Bubenik z Lince v roce 1910 a bohatou vnitřní dekoraci Max Schmalzl.

Hlavní oltář a čtyři postranní oltáře, bohatě zdobená kazatelna jsou dílem Ferdinanda Stufflessera ze svatého Ulrychu v Tyrolích. Oltářní stůl z mramoru je dílem J. E. Tomaly z Brna. Na zdech hlavní lodi chrámu stojí sedm soch. Pozoruhodné jsou sochy svatého Josefa a apoštolů svatého Ondřeje a svatého Jakuba. Věže kostela byly opatřeny zvony, které do 1. světové války byly největšími zvony ve Svitavách.

Slavnostního otevření a vysvěcení se kostel dočkal v roce 1896. Ke kostelu patřil klášter redemptoristů, kteří do Svitav přešli z koleje v Koclířově, kde tato kolej vznikla v roce 1855. V roce 1950 při akci StB, která byla namířena proti klášterům, byla tato kolej zrušena a redemptoristé byli odvezeni do oblasti Králík.

Po jejich odchodu existoval záměr, který počítal se zřízením bytů v prostorách kláštera. Přesto budovu kláštera získává nemocnice a zřizuje zde lůžkové oddělení.

Zdroj:http://www.svitavy.cz/mes/his/pamatky/index.htm


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)