Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hradčany-Kobeřice (obec) [29225]



Obec Hradčany-Kobeřice, která vznikla spojením dvou samostatných obcí, leží na říčce Brodečce v zemědělské oblasti Hané v nadmořské výšce 225 m. n. m. Obec leží na území se starým osídlením, přičemž l. písemná zpráva o Kobeřicích pochází z roku 1399 a o Hradčanech již z roku 1160. Jihozápadně od Kobeřic je kopec Hůrka, severně od obce kopec Předina, na němž se tyčí rozhlasový vysílač. Na rozhraní obou katastrů obce v blízkosti silnice spojující obě části obce se nachází zatopený bývalý kamenolom, který je v létě využíván jako přírodní koupaliště.V roce 2006 žilo v obci 437 obyvatel a Hradčany - Kobeřice tak patří k menším obcím Mikroregionu "Předina".

 

 Historie

Původ názvu Hradčan je odvozen od Gradcane - t.j. obyvatelé vázáni službou k hradu. Hradčany se zmiňují poprvé v listině krále Vladislava I., který potvrdil r. 1160 klášteru hradišťskému jeho statky. Klášter Hradisko u Olomouce vlastnil obec až do zrušení kláštera r. 1784. Roku 1825 koupil obec kníže Metternich, který obec vlastnil až do roku 1848. Roku 1668 opat Bedřich Sedlecius postavil v obci pivovar. 1709-1714 dal opat Bernard Wancke postavit v obci mlýn. Současná podoba mlýna je ovlivněna přestavbou po ničivém požáru roku 1922.

Podle historiských záznamů získaly Kobeřice své jméno od obyvatel s příjmením Koberovi. Kobeřice bývaly do roku 1848 v majetku olomoucké kapituly. Historii obce do současnosti připomíná filiální kostel Bolestné Panny Marie, který je dominantou obce. Kobeřice byly v minulosti převážně zemědělskou obcí, jejíž obyvatelé se žilili kromě zěmědělstvím také prací v okolních kamenolomech.  V 19. století se zde podobně jako v blízkém Brodku vyráběla keramika


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hradčany-Kobeřice (obec) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)