Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Krahulčí (obec) [2916]



Obec Krahulčí leží poblíž nejvyššího bodu Českomoravské vrchoviny - Javořice, v údolí říčky Myslůvky, 3 km západně od Telče, na hlavní silnici směrem na Jindřichův Hradec.

Rozloha katastrálního území obce je 364 ha.V obci i okolí je několik vodních nádrží, z nichž největší je rybník s názvem "Suchý". Dominantou okolí je kostel, který není přímo v obci, ale u silnice k Telči. Byl postaven v letech 1726 až 1728 a jako první v českých zemích byl zasvěcen svatému Janu Nepomuckému. Je to kostel čistě barokního charakteru, křížového půdorysu a přiléhá k němu budova, která měla být původně klášterem Františkánů, ale nebyla dostavěna.

V obci je dvoutřídní základní škola, mateřská škola, obec je plynofikována, má vlastní vodovod, kanalizaci a čističku odpadních vod v podobě bilologických rybníků. Je zde dětské hřiště, kulturní dům, knihovna,  tenisové kurty, restaurace s ubytováním, dva soukromé penziony a především také továrna na výrobu uzenin Krahulík -MASOZÁVOD Krahulčí a.s. , která zaměstnává okolo 300 lidí a už téměř 80 let spojuje jméno obce s masným průmyslem. V Krahulčí je více než 180 obytných domů a 638 obyvatel (k 1.1. 2007). Obec je součástí Mikroregionu Telčsko a Regionu renesance.

První zmínka o Krahulčí je z roku 1366, kdy se obec jmenovala Krahuyczie. Tento název byl zřejmě odvozen od podstatného jména „krahujec“. Dnešní název vznikl až okolo roku 1670. Nejstarší budovou v obci je bývalá formanská hospoda, dnešní č.p. 1. Zastavovali se tu formané, kteří projížděli od Brna, Třebíče a Telče k Jindřichovu Hradci do jižních Čech. V této hospodě také pořádali před více než 130-ti lety telčští studenti své zábavy.

Ve II. polovině 17. století stávala v katastru Krahulčí pod rybníkem Hamr u Dobré Vody      vodní kovárna, která zpracovávala státní vojenské zakázky. Později byla přebudována na mlýn s papírnou. Níže po proudu Myslůvky leží rybník Valcha (u škrobárny), u kterého bývala valcha cechu soukeníků Telečských. Dnes je v těch místech uzavřená továrna na výrobu škrobu (dříve pobočka pražské firmy Rudolfa Pachra „RUPA“).

V roce 1863 bylo z Telče do Krahulčí (do místa dnešní firmy Krahulík) přestěhováno důležité výrobní  středisko – továrna na výrobu sukna firmy „Bratří Lannerů“. V té době to byla jediná moderně zařízená továrna na Telečsku. Byl zde parní stroj a turbína, která byla poháněna vodou z rybníka "Suchý". Za první světové války zde pracovalo až 300 dělníků ve dne i v noci na výrobě vojenských mundurů. Po válce továrna zanikla. V roce 1928 tuto továrnu koupil Jan Satrapa ze Studené a zařídil zde výrobu konzervových plechovek pod názvem FEREMBA, která se později přestěhovala do Rozkoše u Strmilova. V roce 1929 zde otevřel uzenářskou továrnu pod jménem Akciová společnost  pro průmysl masný a konservový v Krahulčí. Od té doby je Krahulčí úzce spjato s výrobou uzenin. V dnešní době je firma Krahulík- MASOZÁVOD Krahulčí a.s. opět největším zaměstnavatelem na Telečsku.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Krahulčí (obec) Jihlava
obec, osada Krahulčí (část obce) Bruntál



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)